Hlavní obsah

V USA pryč od demonstrací a pozor na policisty, varují své občany Emiráty, Bahrajn i Bahamy

New York

Karibský stát Bahamy a arabské země Bahrajn a Spojené arabské emiráty varovaly své občany, aby se během cest do USA vyhýbali demonstracím a aby při kontaktu s americkou policií nepoužívali konfrontační tón. V neděli o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Takové varování je výjimečné, neboť je to naopak Washington, který v závislosti na dění ve světě pravidelně vydává svým občanům cestovní doporučení, upozorňuje Reuters.

V USA již několik dní pokračují protesty proti chování policie vůči černochům; ve čtvrtek při jedné takové demonstraci útočník zastřelil pět policistů.

Reuters poznamenal, že Spojené arabské emiráty ve své výzvě použily podobné obraty jako Washington, když varuje své občany před zeměmi, kde útočí extremisté. "Vyvarujte se místům s vysokou koncentrací lidí, pokud je to možné," uvedlo velvyslanectví SAE ve Washingtonu. "Buďte mimořádně opatrní při návštěvě velkých festivalů a jiných událostí, chovejte se ostražitě a neriskujte," doporučuje zastupitelský úřad v prohlášení.

Ambasáda Bahrajnu v USA vyzvala občany svého ostrovního království, aby se ve Spojených státech vyhýbali demonstracím a přelidněným místům.

Bahamy, jehož obyvatelstvo tvoří z 85 procent černoši, již v pátek varovaly před návštěvami amerických měst, odkud jsou hlášeny případy zákroků, při kterých policisté zastřelili černošské mladíky. Bahamské ministerstvo zahraničí upozornilo především mladé muže, aby se při jednání s americkou policií nechovali konfrontačně, ale naopak spolupracovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám