Hlavní obsah

V USA provedli dvě popravy přes pochyby o vině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI/BRUSEL

Smrticí injekce ukončila ve čtvrtek po půlnoci ve floridském městě Starke život Wayna Tompkinse, který strávil 23 let v cele smrti poté, co ho soud uznal vinným z vraždy 15leté dcery své přítelkyně. Přitom mu nebyl umožněn test DNA, který by pochyby o jeho vině potvrdil či vyvrátil. Protesty EU vyvolala také nedávná poprava muže v Tennessee, který byl odsouzen jen na základě svědectví spoluobviněného.

Článek

V Tompkinsově případě soudy odmítly tvrzení obviněného, že vraždu nespáchal, a žádosti o odklad popravy nevyhověly, oznámila místní televize WCTV. Podle listu Tampa Bay však pochybnosti o Tompkinsově vině trvají. Soud totiž neumožnil provedení dalších zkoušek DNA, který požadovala organizace Floridský projekt neviny (IPF).

Podle IPF totiž stále trvají pochyby o tom, jestli nalezené kosterní pozůstatky skutečně patří 15leté Lise DeCarrové. Ta zmizela z matčina domu v Seminole Heights v březnu 1983. Matka ji dala hledat policií, ale všechno úsilí bylo dlouho marné.

Až v červnu následujícího roku byly pod verandou matčina domu nalezeny zakopané lidské ostatky zabalené do růžového županu. Jeho páskem měl Tompkins podle obžaloby DeCarrovou uškrtit, když mu prý nebyla po vůli. IPF žádá o zachování důkazů v případu dalších 60 dní navzdory tomu, že Tompkins už byl popraven.

EU a další země odsoudily popravu muže v Tennessee

Evropská unie prostřednictvím českého předsednictví tento týden protestovala proti popravě Steva Henleyho 4. února v Tennessee. Henley byl odsouzen k smrti za vraždu Freda a Edny Staffordových v roce 1985, a to na základě svědectví spoluobviněného. Od počátku trval na své nevině. Poprava ukončila faktické moratorium na používání trestu smrti v tomto americkém státě.

"EU znovu zdůrazňuje své dlouhodobé negativní stanovisko k používání trestu smrti, a to bez ohledu na okolnosti,“ zdůraznilo prohlášení s odvoláním na loňskou rezoluci Valného shromáždění OSN vyzývající státy k moratoriu na popravy s cílem tento trest zrušit.

Popravy a testy DNA

Ve Spojených státech byla v uplynulých letech propuštěna nebo i dodatečně rehabilitována řada odsouzenců k smrti, u nichž se po testech DNA ukázalo, že jsou nevinní.

V době jejich odsouzení ještě testy DNA neexistovaly, důkazy v jejich případech, z nichž bylo možné genetický materiál získat, však zachovány byly.

USA a Japonsko jsou jediné dvě vysoce vyspělé průmyslové země, kde ještě existuje a je vykonáván trest smrti.

"Věříme, že zrušení trestu smrti má zásadní význam pro ochranu lidské důstojnosti a pro pokračující rozvoj lidských práv," uvádí se v prohlášení českého předsednictví EU, k němuž se mezi jinými státy připojilo Turecko, Chorvatsko, Norsko, Island a Ukrajina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám