Hlavní obsah

V Texasu osvobodili dalšího neprávem odsouzeného, ve vězení byl 15 let

Novinky, CNN, rei
DALLAS

Texasan, kterého před více než 15 lety neprávem odsoudili na doživotí, se dočkal propuštění. Jeho nevinu prokázaly testy DNA. Osmatřicetiletý Patrick Waller je devatenáctým člověkem, kterého za posledních sedm let v Dallasu z vězení propustili poté, co testy DNA prokázaly, že žádný trestný čin nespáchal.

Foto: Archiv, Novinky

Článek

Wallera poslali za mříže v roce 1992 za únos jednoho dallaského páru, znásilnění a loupež. Další pár, který se při činu náhodou vyskytl, byl ohrožován střelnou zbraní. Waller obvinění vznesená na základě svědeckých výpovědí popíral, jeho argumenty však porota neuznala.

O přezkoumání svého případu žádal muž neúspěšně v roce 2001 a podruhé o čtyři později. Jeho nevinu nakonec prokázaly testy až loni a minulý týden ji potvrdila prokuratura. Rozbory DNA rovněž označily nového podezřelého, který se k činu s komplicem přiznal. Do vězení ale nepůjdou vzhledem k tomu, že promlčení případu.

"Cítím se očištěn a požehnán. Jsem vděčný,“ řekl po čtvrtečním propuštění Waller. Závěrečného stání před porotou se účastnili i čtyři další muži, kteří se v minulosti neprávem ocitli ve vězení. "Mám všechny novinové výstřižky o jejich případech. Vždycky mi dodávaly naději, že v jeden den budu na řadě i já,“ dodal Waller s tím, že se těší na návrat do civilního života a dokončení vysoké školy.

V okrese Dallas od roku 2001 propustili už 19 lidí, jejichž nevinu prokázaly testy DNA. Dallas v tomto ohledu drží světový primát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám