Hlavní obsah

V San Diegu utratili samici nosorožce bílého, na světě jsou už jen tři

V zoologické zahradě v americkém San Diegu v neděli utratili samici nosorožce Nolu, která byla jednou z posledních čtyř severních bílých nosorožců na světě. Informoval o tom list The Los Angeles Times. Jednačtyřicetiletá samice trpěla řadou nemocí souvisejících s jejím vysokým věkem, včetně artritidy.

Foto: Ken Bohn, Reuters

Samice nosorožce bílého Nola na fotografii z roku 2014

Článek

Kromě geriatrických onemocnění museli zvěrolékaři Nolu nedávno ošetřovat i kvůli hnisavému zánětu na pravé kyčli. K utracení zoologická zahrada přistoupila v neděli ráno místního času poté, co se zdravotní stav samice nosorožce výrazně zhoršil. Nola žila v San Diegu od roku 1986, do USA ji zapůjčila zoologická zahrada z Dvora Králové nad Labem.

Nosorožců severních bílých postupně ubývá. Poslední tři vlastní královédvorská zoo. Samec Sudán, samice Nájin a její dcera Fatu žijí od roku 2009 v rezervaci v keňské Ol Pejetě.

Loni na podzim v rezervaci Ol Pejeta uhynul stářím samec Suni. V polovině loňského prosince uhynul v San Diegu na rakovinu samec Angalifu. Poslední jedinec severního bílého nosorožce žijící v Evropě, samice Nabiré, pak uhynula na následky prasklé cysty ve Dvoře Králové letos v červenci.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 na Zemi více než 2000 kusů severního bílého nosorožce. O 20 let později, v roce 1980, žilo v důsledku útoků pytláků už jen 15 zvířat. Nyní jsou již jen tři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám