Hlavní obsah

V Mexiku zastřelili uznávaného novináře píšícího o drogách

Uznávaný novinář píšící o obchodu s drogami Javier Valdez byl v pondělí zastřelen na severozápadě země v oblasti působení drogových kartelů. Informovaly o tom místní úřady, podle nichž byl spolupracovník agentury AFP a autor knih o organizovaném zločinu zavražděn poblíž redakce periodika, které zakládal. Valdez je již pátým novinářem, který v Mexiku zemřel násilnou smrtí v průběhu posledních dvou měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Javier Valdez na fotografii z listopadu 2016

Článek

Padesátiletý reportér byl jedním z nejznámějších novinářů dlouhodobě píšících o organizovaném zločinu. V roce 2011 získal mezinárodní novinářskou cenu za boj za nezávislost médií, která v Mexiku často čelí nebezpečí od drogových gangů.

Zavražděn byl ve městě Culiacán, metropoli státu Sinaloa, který je působištěm obávaného stejnojmenného kartelu, jehož někdejší boss Joaquín Guzmán byl vydán k soudu do Spojených států.

Podle agentury AP se Valdezem založené periodikum Riodoce stalo terčem útoku již v roce 2009, kdy do jeho redakce hodili neznámí útočníci granát jen pár dní po publikaci investigativní reportáže o obchodu s drogami.

„Život v Sinaloe je nebezpečný, a když jste novinář, tak o to více,” řekl v jednom z rozhovorů před několika lety Valdez, který byl rovněž dopisovatelem mexického deníku La Jornada.

Reklama

Výběr článků

Načítám