Hlavní obsah

V Kongresu USA začala série slyšení v Trumpově ukrajinské kauze

– Washington

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu zahájila ve středu sérii veřejných slyšení v ukrajinské kauze prezidenta Donalda Trumpa, která může vést k podání ústavní žaloby na šéfa Bílého domu. Ve výboru pro kontrolu zpravodajských služeb jako první vypovídali americký chargé d'affaires v Kyjevě William Taylor a náměstek ministra zahraničí George Kent.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký chargé d´affaire Bill Taylor vypovídá před sněmovní komisí.

Článek

Vyšetřování se soustřeďuje na telefonický rozhovor Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským z konce července, v němž šéf Bílého domu vyzýval Ukrajinu k vyšetřování bývalého viceprezidenta Joea Bidena. Hrozil Kyjevu, že pokud to neudělá, neschválí slíbenou americkou vojenskou pomoc.

Taylor ve své výpovědi potvrdil dřívější prohlášení, že byl znepokojen očividnou snahou prezidenta a jeho spolupracovníků přinutit Ukrajinu k otevření kauzy Bidenova syna, od níž si Trump sliboval politický prospěch. Americký diplomat se odvolal na sdělení jednoho ze svých podřízených, který v červenci naslouchal rozhovoru Trumpa s jeho spojencem a bývalým volebním sponzorem, stálým zástupcem USA při Evropské unii Gordonem Sondlandem.

Trump přiznal, že se s ukrajinským prezidentem bavil o Bidenovi a jeho synovi

Evropa

Sondland prý Trumpovi řekl, že Kyjev je při vyšetřování Bidena ochoten spolupracovat. Prohlásil rovněž, že Trumpovi a jeho advokátu Rudymu Giulianimu jde víc o údajné prohřešky prezidentova volebního soka Joea Bidena než o samotnou Ukrajinu. „Co víc si zasluhuje impeachment než toto?” položil pak řečnickou otázku předseda výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

George Kent vypovídá před Kongeresem

Taylor zdůraznil, že se Sondland exponoval v ukrajinské kauze, když Ukrajina není v EU a že Giulianiho prapodivný kanál na Ukrajinu nebyl regulérní.

Kent ale přiznal, že nemá žádná fakta o přímém vměšování. Republikán Jim Jordan zpochybnil výpovědi s tím, že jde o komplikovaný řetězec lidí předávajících informace. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také uvedl, že se necítil Trumpem vydírán.

Biden se nesnažil chránit syna, tvrdí bývalý ukrajinský ministr

Evropa

Výpovědi sledovaly milióny Američanů

Slyšení podle agentury Reuters sledovaly v televizi desítky milionů Američanů. Trump na dotazy žurnalistů odpověděl, že nemá čas se na podobné věci dívat. Bílý dům nicméně zveřejnil propagační video, na němž prezident označil tažení za své odvolání za „největší podvod v dějinách americké politiky”.

Zpravodajský výbor Sněmovny reprezentantů bude mít v příštích dnech na programu další veřejná slyšení, v pátek před poslance a televizní kamery předstoupí bývalá americká velvyslankyně na Ukrajině Marie Yovanovitchová. Příští týden přijde na řadu dalších osm vysokých vládních úředníků a diplomatů.

Tajemný whistleblower je zaměstnancem rozvědky CIA

Zahraniční

Biden měl podle Trumpa v roce 2016 v Kyjevě intervenovat ve prospěch svého syna Huntera podezřelého tehdy z korupce a hrozil údajně zastavením americké vojenské pomoci, pokud se nevymění ukrajinský generální prokurátor. Ten byl vyměněn, ale firma, kde Biden působil, se dál vyšetřovala. Ukrajinští vyšetřovatelé žádné důkazy proti Hunteru Bidenovi nenašli.

Podmínky takzvaného impeachmentu, který je politickým, a nikoli právním nástrojem, americká ústava přesně nevymezuje. Stanoví ovšem, že po debatách ve Sněmovně reprezentantů je konečné rozhodnutí na Senátu, kde mají nyní republikáni většinu. Prezidentovo odvolání je za těchto okolností nepravděpodobné, podle médií jde spíše o součást politického boje před prezidentskými volbami v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám