Hlavní obsah

V Kolumbii našli potopenou galeonu s pokladem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Kolumbii byl objeven vrak španělské galeony San José, na jejíž palubě by se měl nacházet poklad v podobě nákladu drahých kovů a smaragdů. O nálezu informoval kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Foto: Profimedia.cz

Část předmětů, které byly u vraku zatím nalezeny.

Článek

Loď San José se potopila v roce 1708 v Karibském moři nedaleko opevněného přístavního města Cartagena. Patřila do flotily krále Filipa V., který bojoval proti Angličanům ve válce o španělské dědictví (1701-1714).

Loď byla podle Skynews objevena již 27. listopadu. Kvůli těžkým dělům, která měla na palubě, leží na mořském dně na boku.

Kolumbijský prezident s ohledem na náklad zlata a stříbra, který měla loď převážet, označil nález za „nejcennější poklad v historii lidstva”.

Odhaduje se, že loď vezla 11 miliónů zlatých mincí a šperků ze Španělskem ovládaných kolonií, které by - pokud budou vyloveny - mohly mít cenu v řádu miliard dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Část předmětů, které byly u vraku zatím nalezeny.

Prohlášení kolumbijské vlády o nálezu lodi zveřejněné v pátek večer místního času se nijak nezmiňuje o právních sporech s americkou společností Sea Search Armada (SSA) specializujících se na hledání potopených vraků.

SSA už v roce 1981 tvrdila, že lokalizovala místo, kde se loď potopila. Tehdy SSA spolupracovala s kolumbijskou vládou a společně uzavřely dohodu o rozdělení veškerého zisku. Vláda ale později prohlásila, že jakékoli poklady z galeony budu patřit Kolumbii.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: U kolumbijského pobřeží našli vrak španělské lodi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám