Hlavní obsah

V Georgii zahájili vyšetřování Trumpova telefonátu, v němž požadoval zvrácení výsledku voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Úřad státního tajemníka amerického státu Georgia oficiálně zahájil vyšetřování snahy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zvrátit výsledek loňských prezidentských voleb v tomto státu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Článek

Předmětem vyšetřování je Trumpův telefonický rozhovor z 2. ledna se státním tajemníkem státu Georgia Bradem Raffenspergerem, v němž tehdejší prezident žádal tohoto vrchního volebního činitele v Georgii, jestli by pro něj „nenašel” dostatečný počet hlasů, aby v konečném součtu porazil ve státu svého demokratického soupeře Joea Bidena. Raffensperger, který je republikán, ale rázně odmítl změnit výsledky voleb.

Najděte mi 11 780 hlasů. Trump v telefonátu nepokrytě tlačil na představitele Georgie

Amerika

„Úřad státního tajemníka vyšetřuje stížnosti, které obdržel. Vyšetřování spočívá v ověřování skutečností a je správní povahy. Jakékoliv další právní kroky budou přenechány generálnímu prokurátorovi,” uvedl mluvčí státního tajemníka Walter Jones.

Podnět podal profesor práva

Stížnost podle agentury AP zaslal profesor práva John Banzhaff, naléhající na zevrubné vyšetření podezření, že se Trump mohl v rozporu se zákony státu dopustit spiknutí za účelem volebního podvodu, navádění ke spáchání trestné činnosti za účelem volebního podvodu a úmyslného zasahování do výkonu volebních povinností.

Trumpův pokus o ovlivnění výsledků voleb může vyústit ve vyšetřování

Amerika

Vyšetřovatelé mají předložit zjištěné poznatky státní volební komisi, která rozhodne o dalším postupu. Pokud by tento orgán dospěl k názoru, že důkazy svědčí o spáchání trestného činu, mohl by vydat napomenutí či případ postoupit generálnímu prokurátorovi státu, dodala AP.

Agentura Reuters připomněla, že dva dny po Trumpově telefonátu, jehož záznam se dostal na veřejnost, se dva demokratičtí zákonodárci obrátili na FBI s žádostí o vyšetřování.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Útok na Kapitol vyústil v proces impeachmentu

Trump pak 6. ledna promluvil ve Washingtonu a dav jeho příznivců vtrhl do Kapitolu. Kvůli tomu byl zahájen proces jeho odvolání z funkce. V americkém Senátu v úterý začíná soud kvůli druhé ústavní žalobě vznesené proti Donaldu Trumpovi.

Senát USA zahajuje proces ke druhému Trumpovu impeachmentu

Amerika

Začátek dnešního jednání je naplánován na 13:00 místního času (19:00 SEČ). Následovat by mohla i několikahodinová rozprava o ústavnosti. Prohlášení procesu za protiústavní není pravděpodobné, neboť většina senátorů už v lednu dala najevo, že v souzení bývalého prezidenta nevidí problém.

Trumpovi právníci cupovali ústavní žalobu jako politické divadlo

Amerika

Trumpovi právníci hájí opačné stanovisko, ačkoli v tomto směru se rozchází s mnoha odborníky. Zástupci exprezidenta také odmítají, že by jejich klient vyprovokoval lednové násilnosti v sídle Kongresu, které vyústily v obvinění z „podněcování ke vzpouře”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám