Hlavní obsah

V Brazílii zatkli skupinu lidí podezřelou z plánování útoku na olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Brazilská police podle britské BBC zadržela deset lidí, které podezírá z osnování teroristických útoků během nadcházející olympiády. Informace přichází ve stejný den, kdy vyšlo najevo, že Islámský stát kvůli konání letních her v Riu založil brazilskou buňku Ansar al-Chiláfa Brazil. A zatčení se podle brazilské policie k IS hlásili, i když k němu nepatřili.

Foto: Petr Kaplan, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Jde o domnělou teroristickou buňku, která posílala přes internet podezřelé vzkazy o přípravách na údajný atentát," oznámil ve čtvrtek ministr spravedlnosti Alexandre Moraes. Skupina podle něj v komunikaci zmiňovala použití zbraní a guerillové taktiky pro atentát během her v Riu de Janeiru.

Policejní operace probíhala v devíti brazilských státech. Všichni zadržení jsou podle ministra spravedlnosti Brazilci. Kvůli zatýkání lidí podezřelých z terorismu se mimořádné sejde vláda.

Letní olympijské hry v Riu de Janeiru začínají 6. srpna a potrvají do 21. srpna.

Před zvýšenou hrozbou útoku na olympiádě v Riu nedávno varoval šéf protiteroristického úřadu v Brazílii Luiz Alberto Sallaberry.

Důvodem je podle něj nejen několik útoků podniknutých islámskými teroristy v zahraničí, ale také nárůst sympatizantů džihádu v samotné Brazílii, ačkoliv tam nežije moc vyznavačů sunnitského islámu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám