Hlavní obsah

V Brazílii se covid vymkl kontrole, zdravotnický systém se hroutí

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

V Brazílii zemřelo ve středu za den 2286 lidí nakažených koronavirem SARS-CoV-2, což je dosud nejvyšší počet. Denní počet obětí stoupal od minulého týdne. Rapidně přibývá i nakažených, ve středu bylo evidováno 79 876 nově potvrzených případů, což je třetí nejvyšší počet za celou epidemii. Přispívá k tomu hlavně šíření mutace P1, která se rozšířila ve městě Manaus.

Foto: Carla Carniel, Reuters

Pohřeb oběti koronaviru v Brazílii

Článek

Hranici dvou tisíc se denní počet obětí v Brazílii přiblížil už v úterý, kdy jich bylo 1972 a přibylo 70 746 nakažených. Počet obětí stoupal od minulého týdne, v úterý jich bylo 1641, ve středu 191 a ve čtvrtek 1800. V zemi, která má celkem 212 milionů obyvatel, už zemřelo 267 370 lidí nakažených koronavirem, což je druhý nejvyšší počet po USA.

Vědecký ústav Nadace Oswalda Cruze (Fiocruz) uvedl, že v 25 z 27 hlavních měst brazilských států je kapacita jednotek intenzivní péče obsazena nejméně z 80 procent, v 15 z devadesáti, což se týká i Ria de Janeiro a Sao Paula. V hlavním městě Brasílii jsou lůžka na JIP zcela obsazena a v Porto Allegre a Campo Grande je už kapacita překročena. Varoval před „přetížením, a dokonce zhroucením zdravotnického systému“.

Vysoký je nejen počet obětí, ale i počet nových případů, což znamená, že bude dále přibývat hospitalizovaných.

Přestaňte fňukat a skučet, vyzval Brazilce prezident Bolsonaro

Koronavirus

Lékařka a výzkumnice z Fiocruzu Margarth Dalcolmová uvedla, že se země nachází „v nejhorším okamžiku pandemie“. „Rok 2021 bude ještě velmi tvrdý,“ dodala pro AFP. V Brazílii připadá aktuálně 128 mrtvých na 100 000 obyvatel, což je jedenáctá pozice ve smutném žebříčku počtu obětí v nejpostiženějších zemích, který vede Česká republika s 208 mrtvými na 100 000, následována Británii s 188 mrtvými, Itálií, Maďarskem, páté jsou pak USA se 161 mrtvými, uvedla univerzita Johnse Hopkinse.

Tento žebříček nezahrnul menší země, jako je San Marino nebo Bosna a Hercegovina či Slovinsko, pak by byla Česká republika druhá a Brazílie 23.

Podle brazilského epidemiologa Pedra Hallala je vysokým počtem nakažených vinna neproočkovanost populace, alespoň jednu dávku vakcíny od AstraZeneky dostalo jen osm milionů lidí, což jsou čtyři procenta populace. První dávka navíc poskytuje jen částečnou ochranu.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro v roušce

„Jestliže tu nezačneme velmi rychle očkovat, přijde ohromná tragédie,“ řekl stanici BBC Hallal, který pracuje v Rio Grande do Sul. Dodal, že se lidé „cítí opuštění federální vládou“. Brazilský prezident Jair Bolsonaro se sice ve středu poprvé objevil s rouškou, kterou dosud odmítal nosit, když závažnost epidemie zlehčoval. Jeho přístup ale napáchal velké škody, protože se stavěl proti restrikcím, aby se nepoškodila ekonomika, a kritizoval karantény zaváděné v jednotlivých brazilských státech.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Bývalý brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva

Ve středu jeho přístup strhal bývalý levicový prezident Lula da Silva, jenž byl právě zproštěn obvinění z korupce. Vyzval lidi, aby nenásledovali hloupé rady pana Bolsonara, který občanům vzkázal, aby nefňukali. Podle Luly da Silvy, který řekl, že se „mnoha úmrtím dalo vyhnout“, by se měli raději nechat očkovat.

Promarněná šance očkovat 

Země sice měla kvůli dobrému zdravotnictví šanci být na čele očkovaných v Latinské Americe, ale propásla ji, uvedla stanice CNN. Sázela na vakcínu od AstraZeneky, která byla levnější než modernější mRNA očkovací látky od Pfizeru/BioNTechu a Moderny, a navíc se nemusela skladovat zmražená. Její vývoj se však pozdržel, klinické testy byly pozastaveny, a tak byla v Brazílii schválena k použití až 17. ledna. Výroba se ale hned nerozběhla, protože chyběla klíčová složka pro vakcíny, což je problém i při výrobě v Belgii. Loni v srpnu brazilský ministr zdravotnictví odmítl nabídku Pfizeru na nákup 70 milionů dávek a jiné země předběhly Brazílii při nákupu vakcín od Moderny.

Protičínský Bolsonaro se stavěl kriticky k nákupu čínské vakcíny od Sinovacu. Když se ukázalo, že u mutace P1 chrání před propuknutím nemoci jen z 50,4 procenta, což postačuje pro schválení, naznačoval, že jeho výhrady byly správné. Poté však poznamenal, že on o vakcínách nerozhoduje. Dlouhé dohadování ale opět vedlo ke zpoždění nákupu a očkování, objednáno je zatím 46 milionů dávek s opcí na dalších 54 milionů. Nedávno ale ministr hospodářství Paulo Gudes oznámil, že došlo k dohodě o nákupu 14 milionů dávek vakcín od Pfizeru, které by byly dodány do června. Vzhledem k počtu obyvatel je to však málo.

Nebezpečných mutací je v Brazílii více 

Brazílie je aktuálně postižena mutací P1, která je dvakrát nakažlivější než původní varianta koronaviru, neboť má podobně jako britská záměny N501Y. Protože má ale taky záměnu E484K jako jihoafrická, dokáže obejít imunitní reakce organismu. Nakazit se jí mohou i lidé, kteří nedávno prodělali nákazu covidem-19 vyvolaným původní variantou viru. Nebezpečí nákazy se v tomto případě pohybuje podle různých údajů mezi 25 až 60 procenty.

Brazilská mutace dokáže obejít imunitní systém až v 61 procentech případů

Koronavirus

Fiocruz minulý týden navíc varoval, že varianta P1 je jen jednou z několika „variant vyvolávajících obavy“, které se staly převládajícími v šesti brazilských státech. „Za atomovou bombu“ označil tuto informaci Roberto Kraenkel z Brazilské observatoře pro covid-19. Před situací v zemi varoval i ředitel světové zdravotnické organizace WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, který ji označil za „velmi znepokojivou“ a upozornil na nebezpečí, že by se nákaza šířila do dalších zemí v oblasti. Problémem je podle BBC, že země proti koronaviru nezasahuje, a tak se stala doslova „přírodní laboratoří“, kde se může virus nekontrolovaně šířit, a tudíž i mutovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám