Hlavní obsah

V Bostonu zabíjely bomby ukryté v odpadkových koších, zemřelo i osmileté dítě

Novinky, rei
Boston
Aktualizováno

V cíli pondělního maratónského závodu v Bostonu zabíjely nálože ukryté v odpadkových koších, uvedla s odkazem na vyšetřovatele televize CNN. Vyšetřování vede Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který hovoří o možném teroristickém činu. Útok si vyžádal tři mrtvé a víc než 140 zraněných. Sedmnáct lidí je v kritickém stavu. Dalších pět nevybuchlých náloží bylo zneškodněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Bostonu zabíjely nálože v odpadkových košíchVideo: Reuters

 
Článek

"Všude bylo sklo, trosky, krev. Vypadalo to jako ve válečné oblasti," popsala svědkyně Demi Clarková. "Bylo to jako v Iráku v roce 2006," potvrdil televizi jeden ze zasahujících lékařů. Dodal, že podobný byl průběh útoku i veškeré další okolnosti včetně typů zranění.

Výbuchy si vyžádaly tři mrtvé a 144 zraněných. Sedmnáct lidí je v kritickém stavu. Zemřelo také osmileté dítě a osm dětí od dvou let věku je mezi zraněnými. Větší zkázu zasévala druhá, méně hlasitá exploze vzdálená od místa prvního výbuchu 45 až 90 metrů. Při prvním výbuchu byly zraněny dvě desítky lidí, při druhém 120 dalších.

Policie pátrá po muži tmavší pleti ze Saúdské Arábie, jenž se údajně s batohem na zádech krátce před výbuchy pokoušel dostat do zóny vyhrazené pro závodníky, uvedla CNN. V místě, kde závodníci dobíhali, se však nacházelo množství lidí s batohy.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, v úvahu přicházejí islámští i protivládní radikálové. [celá zpráva]

Výbušniny byly podle CNN podomácku vyrobené a naštěstí neobsahovaly vysoce explozivní materiál. To tvrdili zdravotničtí odborníci hned po zhlédnutí prvních záběrů z místa. Lidé byli povětšinou schopni z místa útoku běžet pryč, což ukazuje na spíše slabší výbuch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry exploze v BostonuVideo: Reuters

Foto: The Boston Globe, John Tlumacki, ČTK/AP

Policisté u běžce, který po explozi upadl.

Lidé byli zraněni většinou na nohou, mnohdy i vážně. Jedna ze svědkyň Megan Rafteryová, jejíž manžel byl mezi běžci, řekla listu Boston Globe: "Viděla jsem bílý dým a myslela jsem si, že by to mohla být velmi hlasitá petarda. Mohli jste vidět, jak všechno lítá. Koukla jsem přes ulici a viděla sedět muže na chodníku. Byla tam krev a kus jeho nohy byl pryč. "

Účastník maratónu Royal Courtain byl asi sto metrů od cíle, když slyšel exploze. "Proběhl jsem cílem a viděl jsem těla. Viděl jsem zraněné. Některým chyběly nohy," řekl a zakryl si oči.

Zprávy o amputacích ale nepotvrdil. Ron M. Walls z jednotky ARO v nemocnici Brigham, která přijala 26 zraněných ve věku od osmi let do 62. Kromě vážných poranění nohou měli někteří popáleniny, jeden velmi vážné, další měli poranění hlavy a poškozené ušní bubínky. Žádné končetiny se ale neamputovaly

Foto: MetroWest Daily News, Ken McGagh, ČTK/AP

Následky prvního výbuchu

Vyšetřovatelé vyslýchají svědky, analyzují nalezený materiál i telefonní hovory uskutečněné v místě před explozemi. Širší okolí dala policie uzavřít a prohledala také jeden byt ve městě Revere zhruba deset kilometrů od Bostonu. Podrobnější informace nejsou k dispozici.

Podle deníku Wall Street Journal bylo deaktivováno pět dalších výbušných zařízení v Bostonu.

K útoku se nikdo nepřihlásil a není jasné, zda za ním stojí jednotlivec, či skupina, z USA, anebo ze zahraničí. Rozvědky podle předsedkyně senátního výboru pro tajné služby Dianne Feinsteinové nezaznamenaly žádné signály o možném nadcházejícím útoku.

Tálibán popírá odpovědnost

Pákistánský Tálibán, který se přihlásil k neúspěšnému atentátu na newyorském náměstí Times Square z roku 2010, popřel, že by měl cokoli společného s výbuchy v Bostonu: "Jsme přesvědčeni o potřebě napadat USA a jejich spojence, ale nemáme nic společného s tímto útokem,“ řekl agentuře AFP mluvčí pákistánského hnutí Tahríke Tálibán Ansánulláh Ansán.

Foto: Dan Lampariello, Reuters

Snímek prvního výbuchu v Bostonu

USA se mají na pozoru

Nadále platí zpřísněná bezpečnostní opatření po celých Spojených státech. Víc jsou hlídány strategické objekty a letiště.

Relativně šťastnou okolností byla skutečnost, že exploze nastaly u cíle, kde bylo připraveno větší množství zdravotníků kvůli potřebě pomáhat už vyčerpaným běžcům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky exploze v cíli maratónu v BostonuVideo: Reuters

Město kvůli tragédii zrušilo některé sportovní a zábavní akce včetně utkání místních hokejových Boston Bruins s týmem Ottawa Senators. Bezpečnostní opatření přehodnocují také organizátoři maratónského běhu v Londýně, který je plánován na neděli.

Bostonský maratón

Je nejstarším maratónským závodem na světě. Letos se běžel už 117. ročník.

Pro Boston je to jedna z nejvýznamnějších akcí, tradičně se koná na svátek Dne vlastenců.

Z hlediska objemu mediálního zpravodajství je druhou největší jednodenní sportovní událostí v USA hned po Super Bowlu.

Letos se do závodu registrovalo 28 000 běžců ze všech amerických států a více než 90 dalších světových zemí včetně České republiky.

Každoročně ho v ulicích sleduje přes půl miliónu diváků.

Požár v bostonské knihovně, o němž média v pondělí večer informovala, s výbuchem nesouvisel. Hořelo kvůli závadě na elektroinstalaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám