Hlavní obsah

V Arizoně popravili muže za vraždu osmileté dívky z roku 1984

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americké Arizoně ve středu vykonali dlouhá léta odkládanou popravu muže, který v roce 1984 unesl a zabil osmiletou dívku. Arizona osm let nepopravovala, od obnovení výkonu hrdelního trestu letos v květnu je to již druhá poprava dříve usvědčeného vězně. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šestašedesátiletý Frank Atwood zemřel smrticí injekcí ve státní věznici ve Florencii. Jeho poslední slova byla „modlím se k pánu, že bude mít smilování s námi všemi”, uvedl server azcentral. Nejvyšší soud USA dnes zamítl poslední odvolání Atwoodových právníků, čímž umožnil výkon trestu. Atwoodovi právníci argumentovali, že vězňova degenerativní choroba páteře by mu při ležení na zádech na lehátku při popravě způsobovala nesnesitelné bolesti. Stěžovali si také na datum spotřeby použitých látek.

Nejvíce poprav se loni uskutečnilo v Íránu a Egyptě

Svět

V Arizoně je to druhá poprava za méně než měsíc. Stát s nimi přestal v roce 2014 poté, co čelil silné kritice za „zpackanou popravu”, píše AP. Zřízenci tehdy museli vězni aplikovat smrticí látku patnáctkrát a celá poprava trvala přes dvě hodiny, ačkoliv obvyklých je sedm až deset minut. Problematické bylo v poslední době také získat látky potřebné pro smrticí injekce.

Odpůrci trestu smrti se obávají, že Arizona nyní začne popravovat stále více vězňů. V místních celách smrti jich je po dnešku 110, žádné další popravy ale naplánované nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám