Hlavní obsah

Uzavřete ropný vrt jadernou bombou, navrhují experti Bílému domu

Washington
Aktualizováno

Americká vláda nepoužije jadernou zbraň k pokusu o zastavení úniku ropy ze dna Mexického zálivu. Ministr energetiky Steven Chu tak reagoval na výzvy některých odborníků, podle nichž by žár z jaderného výbuchu mohl roztavit mořské dno a žhavá hornina by pak ucpala vrt. Informoval o tom deník The New York Times (NYT). V týž den se záchranářům podařilo seříznout poškozenou trubku, na níž se nyní pokusí nasadit speciální trychtýř.

Článek

Návrh na využití jaderné zbraně k zastavení úniku ropy se objevil už krátce po katastrofě a řady jeho příznivců podle NYT rostou s každým neúspěšným pokusem o ucpání vrtu. "Pravděpodobně jediná věc, kterou můžeme udělat, je využít zbraňový systém, spustit ho do hloubky 18 000 stop (zhruba 5,5 kilometru) a odpálit ho v naději, že to ropu zapouzdří," řekl podle listu minulý týden houstonský odborník na energetiku Matt Simmons.

"To je šílené," komentoval nápad vysoký představitel ministerstva energetiky. Podle mluvčí úřadu ministr Chu a ani nikdo další na ministerstvu s možností jaderného výbuchu nepočítá a takové řešení se nikdy ani nezvažovalo.

Obama usiluje o omezení jaderných zbraní

Použití atomové zbraně by mělo vážné geopolitické následky. Znamenalo by to porušení většiny smluv o jaderných zbraních, které USA za poslední desetiletí uzavřely. Současná administrativa prezidenta Baracka Obamy přitom usiluje o zmenšení jaderných arzenálů ve světě a chce prosadit lepší mezinárodní kontrolu nad atomovými zbraněmi i nad pohybem jaderných materiálů.

Jaderný výbuch by měl rovněž negativní následky na životní prostředí, které není nikdo schopen odhadnout. "Co je horší než ropná skvrna? Radioaktivní ropná skvrna," komentoval úvahy o využití atomových zbraní jeden ze čtenářů torontského deníku The National Post.

Bílý dům vystavil účet a čelí kritice

Bílý dům ve čtvrtek také vystavil společnosti BP první účet za náklady spojené s únikem ropy z jejího poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. Po firmě požaduje 69 miliónů dolarů (zhruba 1,4 miliardy korun). Americká administrativa zároveň uvedla, že účty nyní těžební společnosti a dalším firmám zodpovědným za únik hodlá posílat pravidelně.

"BP je jako zodpovědná strana finančně zodpovědná za všechny náklady spojené s reakcí na únik ropy včetně snahy o jeho zastavení, redukce ropné skvrny, ochrany pobřeží a zmírnění škod, ale i dlouhodobého nápravného úsilí," uvedl Bílý dům. Ropa do Mexického zálivu uniká již 45 dní.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy v poslední době po kritice, že situaci kolem úniku ropy nezvládá, zvýšila svou aktivitu. Bílý dům tak dnes například oznámil, že se prezident v pátek po týdnu opět vydá do postižených míst, aby se seznámil s aktuálním stavem záchranných prací.

Ropa z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu uniká už přes měsíc. Záchranáři neuspěli s několika pokusy, jak únik zastavit. Nyní se s pomocí robotů podařilo poškozenou trubku a na ni se nyní pokusí nasadit trychtýř, jímž by se ropa jímala do kontejnerů.
Problém je, že po odříznutí do moře poteče ještě více ropy. Dosud to byly až tři milióny litrů denně.
Podle Bílého domu by se únik mohlo definitivně podařit zastavit až koncem srpna, kdy budou zprovozněny dva vrty v okolí, které by poškozenému měly odlehčit a postupně ho odstavit. Na to by měl být zabetonován.

Reklama

Související články

Ropa z vrtu může unikat až do srpna

Milióny litrů ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu by mohly do moře unikat až do konce srpna. V neděli to přiznal Bílý dům poté, co selhal pokus...

Výběr článků

Načítám