Hlavní obsah

Útok v areálu Kapitolu může zbrzdit uvolňování bezpečnostních opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad plány kolem postupného uvolňování bezpečnostních opatření v sídle amerického Kongresu opět visí otazníky. Napsala to v sobotu agentura AP poté, co v pátek v areálu Kapitolu 25letý útočník s nožem zabil jednoho policistu. Podle zpravodajky společnosti BBC jsou na místě znovu uzavírky ulic a dodatečné jednotky bezpečnostních složek.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Policisté stojí u vozu, který narazil do bariér u Kapitolu.

Článek

Zvýšená míra bezpečnostních opatření trvá už skoro tři měsíce. Je důsledkem nepokojů ze 6. ledna, kdy dav podporovatelů tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa vtrhl do budovy Kongresu a přerušil společnou schůzi obou komor potvrzujících výsledky prezidentských voleb, které vyhrál Joe Biden. Násilnosti si vyžádaly pět mrtvých.

V posledních týdnech se postupně snižoval počet příslušníků národní gardy nasazených v Kapitolu, také byl odstraněn vnější ze dvou plotů vztyčených v reakci na nepokoje. Nový incident, při kterém kromě policisty zemřel také útočník Noah Green, by ale návrat k režimu bližšímu "normálnímu" provozu mohl zpomalit, píše AP.

Útočníka u Kapitolu zastřelili, pobodaný policista zemřel

Amerika

Jeden plot Kapitol stále obepíná, Green se nicméně v pátek dostal dovnitř, a to skrze vjezd pro zákonodárce a zaměstnance. Policii se podle AP nedaří najít ideální nastavení bezpečnostních opatření, zatímco členové Kongresu mají výhrady k současnému stavu, zejména kvůli oplocení. Kdy zbývající plot zmizí, ovšem není jasné, stejně jako harmonogram otevírání areálu pro veřejnost.

Útok na Kapitol: stopy vedou k Trumpovu letitému spojenci Stoneovi

Amerika

"Jsme zpátky u zablokovaných silnic, dodatečných jednotek a pochmurné nálady," napsala v noci na sobotu zpravodajka BBC Samantha Granvilleová. Lidé, kteří v sídle Kongresu pracují, prý popisovali svou nervozitu a obavy. "Je pro ně znepokojivé, že i se zvýšeným zabezpečením došlo k události, která vedla ke smrti policisty," dodává Granvilleová.

Policista se rozvádí se svou manželkou. Zostuzen byl hned dvojnásobně

Koktejl

"Dnes nám tady byl znovu stržen strup z rány," řekl AP kongresman Tim Ryan, který předsedá výboru dohlížejícímu na zabezpečení Kapitolu. Žádná nová rozhodnutí kolem uvolňování opatření podle něj zatím nepadla, po pátečním útoku prý budou zákonodárci "všechno přezkoumávat".

Reklama

Výběr článků

Načítám