Hlavní obsah

USA zpřísnily prověřování cizinců včetně Čechů

Washington

Spojené státy zpřísnily prověřování cizinců, kteří míří do USA ze zemí zařazených do programu bezvízového styku. Oznámil to v pondělí podle agentury Reuters americký ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson. Opatření se tak týká i cestujících z mnoha evropských zemí včetně České republiky.

Článek

Od pondělí schvalovací systém vyžaduje vyplnění dodatečných údajů o cestovním pasu, kontaktních informací a případných druhých jmen, jichž žadatel užívá.

Lidé ze zemí, které jsou součástí bezvízového programu USA, budou muset uvádět dodatečné informace do formuláře elektronické žádosti o povolení vstupu do země. "Tímto krokem chceme posílit bezpečnost programu bezvízového styku a dovědět se více o cestujících ze zemí, od nichž nepožadujeme víza," řekl Johnson.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Washington poukazuje na ohrožení vyplývající ze situace v Sýrii a Iráku, kde se mohou dále radikalizovat bojovníci se západními pasy. Tito lidé dosud mohou snadno procházet letišti nebo dalšími vstupními místy.

Místo víza žádost ESTA

V programu bezvízového styku (Visa Waiver Programme) USA je 38 zemí včetně Británie, Francie, Německa, Česka a některých dalších evropských zemí. Z Asie jsou to Japonsko, Tchaj-wan, Singapur a Jižní Korea.

Návštěvníci z těchto států sice nepotřebují do USA klasická víza, ale musí zadat žádost do elektronického schvalovacího systému ESTA a uhradit příslušný poplatek.

"Věříme, že tyto změny nebudou překážkou legálnímu obchodu a cestování mezi naší zemí a našimi důvěryhodnými zahraničními spojenci v programu bezvízového styku," poznamenal Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám