Hlavní obsah

USA zakázaly svým aerolinkám přelety nad Sýrií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Federální úřad pro letectví (FAA) v pondelí zakázal všem americkým aerolinkám lety přes vzdušný prostor Sýrie. Cesty nad územím, na němž zuří občanská válka, mohou podle úřadu představovat vážnou potenciální hrozbu.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Jednotky věrné syrskému prezidentovi Bašáru Assadovi oslavují vítěznou bitvu proti rebelům.

Článek

K zákazu přimělo FAA nové vyhodnocení bezpečnostní situace, stejně jako nevelká ochota leteckých společností pouštět se do cest přes syrské území, uvedla agentura Reuters.

Podle pondělního prohlášení FAA jsou opoziční skupiny v Sýrii vybaveny protiletadlovými zbraněmi a již úspěšně sestřelily vládní vojenský letoun. „Pokračující ozbrojený konflikt a vrtkavá bezpečnostní situace v Sýrii představují vážnou potenciální hrozbu pro civilní letectví," zdůvodnil zákaz úřad.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Některé opoziční skupiny prý aerolinky varovaly, aby neposkytovaly syrskému režimu prezidenta Bašára Asada zdroje svými poplatky za přelety přes vzdušný prostor země.

Zákaz se týká všech amerických aerolinek i v USA registrovaných soukromých letadel či pilotů s licencí od FAA. Letadla se zvláštním povolením vlády mají výjimku.

Opatrnost po sestřelení letadla nad Ukrajinou

Letecké společnosti i úřady jsou ve střehu a daleko více než dříve analyzují bezpečnostní rizika poté, co byl před měsícem nad východní Ukrajinou sestřelen boeing malajsijských aerolinií a zemřelo všech 298 lidí na palubě.

USA již dříve vydaly podobný zákaz i pro lety přes Irák, kde existuje riziko útoku ze strany extremistů z Islámského státu (IS), proti nimž provádí americká armáda letecké údery. Podle Reuters většina z velkých aerolinek již začala místo tras přes obě země podnikat cesty jinudy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám