Hlavní obsah

USA zadržely mladého Saúda za plán na odpálení Bushe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké úřady zadržely dvacetiletého muže ze Saúdské Arábie a obvinily ho, že chtěl vyrobit chemickou bombu velkého účinku a ohrozit s ní případně i bývalého prezidenta George Bushe mladšího. Informovalo o tom ve čtvrtek americké ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Bývalý americký prezident George W. Bush

Článek

Podle úřadů chtěl Chálid Alí Aldavsárí, který přicestoval do USA v roce 2008 na studentské vízum, "použít zbraň hromadného ničení". Agenti FBI ho zatkli ve středu v Texasu a obvinili ho ze shromažďování chemikálií a dalších součástek nezbytných k výrobě "improvizovaného výbušného zařízení", uvedla agentura Reuters.

Podle FBI si Aldavsárí sám poslal e-mail s nadpisem "Dobré cíle", v němž měl dva seznamy vodních a atomových elektráren v USA. V dalším e-mailu s názvem "Dům tyrana" si poznamenal adresu domu bývalého prezidenta Bushe v texaském Dallasu.

Aldavsárí se také zaměřoval na jistý noční klub. Zkoušel tam umístit batoh, v němž výbušninu simulovaly panenky, citovala z prohlášení ministerstva spravedlnosti agentura AFP.

Aldavsárí má být poprvé předveden před soudce v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám