Hlavní obsah

USA vyslaly k napadeným tankerům torpédoborec a zveřejnily video s íránským člunem

Spojené státy zveřejnily v pátek záběry, na nichž je plavidlo íránských revolučních gard, které mají mít napadení tankerů na svědomí. Do oblasti Ománského zálivu proto USA vyslaly torpédoborec USS Mason. Americká armáda zároveň oznámila, že bude bránit zájmy USA včetně svobodné plavby. O zapojení do nového konfliktu v tomto regionu Spojené státy nestojí. Írán obvinění týkající se útoků na tankery odmítá.

BEZ KOMENTÁŘE: USA zveřejnily záběry z napadení tankeruVideo: U.S. Central Command Public Affairs

 
Článek

Ve čtvrtek ráno se poblíž Hormuzského průlivu staly terčem útoků norský a japonský tanker. Oba vezly ropné produkty. K útoku se nikdo nepřihlásil, ale šéf americké diplomacie Mike Pompeo oznámil, že je za ně zodpovědný Írán. Podle něj jde o součást snahy vyvolat další napětí a narušit dopravu ropy Hormuzským průlivem.

Foto: Handout, Reuters

Na snímku je zachyceno poškození jednoho tankeru po výbuchu.

Svá tvrzení opírá o informace tajných služeb, typu použitých zbraní a stylu útoku. K jeho stanovisku se přidaly také další státy, například Velká Británie či Saúdská Arábie, tradiční íránský rival.

Na videu, které USA zveřejnily, je vidět plavidlo íránských revolučních gard třídy Gašti, jehož posádka se údajně snaží odstranit z boku tankeru M/T Kokuka Courageous nevybuchlou přísavnou minu. Záběry pořídil americký letoun.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Požár tankeru v Ománském zálivu

Írán veškerá obvinění týkající se útoků na tankery v Perském zálivu ostře odmítá. „Írán kategoricky odmítá nepodložené tvrzení USA o incidentech ropných tankerů 13. června,“ uvádí se v prohlášení íránského zastoupení při OSN.

Za eskalaci napětí v oblasti mohou podle Teheránu Spojené státy. „Americká ekonomická válka a terorismus proti íránskému lidu a masivní americká vojenská přítomnost v regionu jsou hlavními zdroji nejistoty a nestability v širší oblasti Perského zálivu,“ píše se v íránském prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám