Hlavní obsah

USA už s Clintonovou nepočítají, i McCain se soustředí na Obamu

– WASHINGTON • Aktualizováno
Novinky, rei

Američtí senátoři John McCain a Barack Obama už připravují strategie pro vzájemný duel v listopadových prezidentských volbách. Oba tábory zjevně očekávají, že boj o kandidaturu v Demokratické straně mezi Obamou a Hillary Clintonovou je rozhodnut a je pouze otázkou času, kdy Clintonová odstoupí, napsal deník International Herald Tribune.

Článek

Obamovi poradci si podle svých slov uvědomují, že ještě není vyhráno a před demokratickým celonárodním sjezdem budou primárky ještě v šesti amerických státech, nejbližší v úterý v Západní Virginii. Šance Clintonové dostat se do závěrečného boje o Bílý dům však o víkendu výrazně klesly poté, co vyšlo najevo, že Obamu podporuje stále víc stranických špiček, tzv. superdelegátů.

Obamu v současnosti podporuje 277 superdelegátů, o čtyři víc, než Clintonovou. Až dosud přitom měla navrch bývalá první dáma.

Lidé z Obamova i McCainova tábora usoudili, že je čas připravit se na vzájemný podzimní souboj o post příštího prezidenta USA. Dlouhodobě dosud Američané preferovali demokrata Obamu před republikánem McCainem. V případě Obamova vítězství se stane nástupcem George Bushe vůbec první muž tmavé pleti, zvítězí-li McCain, stane se nejstarším amerických prezidentem v době svého zvolení. Při lednové inauguraci by mu bylo 72 let.

Mediální bitva je na spadnutí

Týmy obou politiků se už ve zhruba tuctu klíčových federálních států zaměřily zejména na nezávislé voliče a Latinoameričany. První televizní spoty jsou už připraveny. Celkem na ně plánuje Republikánská strana vydat 19,5 miliónu dolarů, Obamovy finanční možnosti se očekávají vyšší.

Reklamní klipy nemají ani tak vyzdvihovat schopnosti kandidátů, jako hanět soupeře. McCainův tábor bude Obamu prezentovat jako málo zkušeného, opačná strana vyobrazí McCaina jako pokračovatele Bushovy politiky války a utrácení.

V plném proudu budou brzy i agitace v terénu. McCain má v příštích dnech zahájit sérii projevů na spíše demokratické téma globálního oteplování. Obama už zase vyslal své týmy do Ohia a Pensylvánie, kde ho v primárkách Clintonová porazila. McCain se kromě států, kde Obama prohrál primárky soustřeďuje i na státy, kde ve volbách v roce 2004 těsně neuspěl George Bush.

McCainovi poradci navrhli na léto mimo jiné předvolební nemoderovaná fóra a debaty obou kandidátů. Obamova strana návrh přijala.

Reklama

Související články

McCain by prohrál s Obamou i Clintonovou

Těsný souboj mezi demokratickými kandidáty na amerického prezidenta Barackem Obamou a Hillary Clintonovou nic nemění na skutečnosti, že republikáni by nyní...

Výběr článků

Načítám