Hlavní obsah

USA promrhaly milióny za lodě pro Afghánistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy utratily více než tři milióny dolarů (přes 60 miliónů Kč) za osm hlídkových lodí určených pro afghánskou policii. Ukázal to interní audit, na který upozornil deník The Washington Post (WP). Plavidla podle něj vyšla na zhruba sedminásobek toho, kolik běžně stojí v USA. Za čtyři roky od nákupu přitom žádné z nich do vnitrozemského Afghánistánu ani nedorazilo.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánský policista u zničeného vozidla NATO

Článek

Podle zprávy zvláštního dohledového orgánu pro obnovu Afghánistánu (SIGAR) se lodě měly používat při hlídkování na řece Amudarja mezi Afghánistánem a Uzbekistánem. Hlídkám měly sloužit v boji proti pašerákům a ve snaze zabránit nelegálnímu vstupu do Afghánistánu. Kromě toho se s nimi počítalo pro přepravu vládních zásob.

Devět měsíců po nákupu se ale prý Spojené státy a síly Severoatlantické aliance rozhodly, že lodě nebudou potřeba. Osm plavidel tak po téměř čtyřech letech dlí ve skladu na základně amerického námořnictva ve státě Virginie.

Milióny dolarů vyletěly komínem

Jednoduchým propočtem se také ukazuje, že jedna loď americkou vládu vyšla na více než 375 000 dolarů. Podobná plavidla se přitom v USA běžně prodávají za zhruba 50 000 USD, upozorňuje WP.

Podle zpráv šéfa SIGAR za poslední rok se v Afghánistánu promrhaly milióny dolarů z federální kasy. Zhruba 34 miliónů dolarů šlo na armádní velitelství, které okamžitě po dokončení zelo prázdnotou, protože námořnictvo mezitím oblast opustilo. Kolem 80 miliónů dolarů údajně padlo na konzulát, který byl po dokončení shledán příliš nebezpečným na to, aby bylo možné jej využívat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám