Hlavní obsah

USA odstupují od Smlouvy o otevřeném nebi

Washington
Aktualizováno

Spojené státy odstupují od Smlouvy o otevřeném nebi, napsala ve čtvrtek agentura AP. Smyslem dohody vyjednané před třiceti lety je umožnit signatářským zemím kontrolní přelety průzkumných letounů nad cizím územím za účelem ujištění se, že daná země nepřipravuje překvapivou vojenskou operaci. Podle The New York Times je za vypovězením smlouvy nejspíš ruské porušování úmluvy.

Foto: Leah Millis, Reuters

Donald Trump

Článek

Americký list napsal, že krok je dalším dokladem toho, že je americký prezident Donald Trump připraven ukončit i americko-ruskou smlouvu START o omezení strategických jaderných zbraní.

Úmluva START omezuje počet rozmístěných jaderných hlavic na 1550 jak pro USA, tak pro Rusko, její platnost ale vyprší týden po plánované inauguraci příštího amerického prezidenta, připomněl NYT.

Smlouva o otevřeném nebi byla podepsána z iniciativy amerického prezidenta George Bushe v roce 1992 v Helsinkách, v platnost vstoupila o deset let později. V současné době má 34 smluvních států, mezi nimi je nejen Rusko či Kanada, ale i Česká republika.

Foto: Profimedia.cz

Americký průzkumný letoun OC-135B

Stížnosti na Rusy

Američtí představitelé si stěžovali na to, že Rusové povinnosti plynoucí ze Smlouvy o otevřeném nebi porušují. Nepovolili údajně přelety nad lokalitami, kde mohli rozmístit jaderný arzenál schopný zasáhnout cíle v Evropě, a odmítli údajně i dohled nad některými svými vojenskými manévry.

Při vlastních přeletech nad americkým územím prý zase Rusové zneužívali možnosti vzdušného pozorování k vytipování možných cílů pro kybernetické útoky na klíčovou infrastrukturu.

Další rána bezpečnosti v Evropě, reagují Rusové

Odchod USA z dohody o otevřeném nebi zasadí další ránu systému vojenské bezpečnosti v Evropě, kterou oslabily již předchozí kroky Bílého domu, zejména odstoupení od Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu, prohlásil podle agentury TASS náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško. Nynější rozhodnutí podle ruského diplomata poškodí i zájmy spojenců USA, kteří jsou účastníky dohody o otevřeném nebi. Moskva ale ještě o americkém rozhodnutí nebyla oficiálně vyrozuměna.

Přelet na Trumpovým majetkem se neodpouští

Američtí činitelé rovněž poznamenali, že Trumpa rozhněvalo, že Rusko v roce 2017 podniklo kontrolní let přímo nad jeho golfovým klubem v Bedminsteru ve státě New Jersey.

Očekává se, že Trumpovo rozhodnutí, o kterém se již déle spekulovalo, budou evropští spojenci USA včetně členů NATO kritizovat. Lze předpokládat, že stejný krok jako nyní USA učiní i Rusko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám