Hlavní obsah

USA musejí reagovat na terorismus silou a odhodláním, tvrdí Trump

Washington
Aktualizováno

Američané musejí reagovat na střelbu v Orlandu „silou a odhodláním”, prohlásil v pondělí Donald Trump během svého projevu ve městě Manchester na severovýchodě USA. Ostře kritizoval současný imigrační systém USA, který podle něj americké občany nechrání.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Donald Trump při svém projevu ve městě Manchester

Článek

Trump znovu vyzval k zákazu vstupu muslimů na americké území. Tezi, kterou veřejně obhajoval už několikrát, tentokrát zmírnil prohlášením, že zákaz může být zrušen v okamžiku, kdy bude zajištěna „náležitá a perfektní” kontrola přistěhovalců.

„Zastavíme imigraci z oblastí, které byly v minulosti prokazatelně zasaženy terorismem. Nemáme jinou možnost,” prohlásil. Varoval, že muslimští uprchlíci se snaží zmocnit se amerických dětí a zverbovat je pro Islámský stát.

Do Spojených států přijíždějí podle newyorského magnáta tisíce a tisíce lidí, kteří zastávají protiamerické názory. „Musíme říct pravdu o tom, jak se k našim břehům blíží radikální islám,” zdůraznil. Prezident Barack Obama prý místo toho „brzdí” snahu zpravodajských služeb zastavit násilné útoky.

Trump vyjádřil solidaritu komunitě orlandských homosexuálů a zahájil svůj projev minutou ticha na počest lidí zabitých v orlandském gay klubu. Útok na Floridě byl podle něj „útokem na právo svobodných lidí žít svůj život, milovat podle libosti a vyjádřit svou identitu”.

Prohlásil, že vždy byl zastáncem druhého dodatku americké ústavy, který zakotvuje právo držení zbraní. Násilným útokům zabrání lepší spolupráce zpravodajských služeb, a to jak mezi místními a celostátními složkami, tak i se spojenci v zámoří, zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám