Hlavní obsah

USA mají 5113 jaderných hlavic

New York

Newyorská konference o nešíření jaderných zbraní jen potvrdila odlišný pohled mezinárodního společenství a Íránu na problematiku. Zatímco Západ obviňuje Írán, že jeho jaderný program je vojenský, Teherán za nebezpečí označil jaderné arzenály vyspělých států. USA na ní alespoň uvedly přesný počet svých hlavic.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Minuteman III s jadernou hlavicí v silu

Článek

Americké ministerstvo obrany uvedlo, že v arzenálech má 5113 jaderných hlavic, což je číslo, které bylo dosud tajné. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová uvedla, že USA chtějí ukázat maximální transparentnost při odzbrojování: „Pro ty, kdož mají pochybnosti, že USA přispějí svým dílem k odzbrojení, tohle jsou naše záznamy (o počtu hlavic) , naše závazky (narážela na podpis pod smlouvu NewSTART) a vysílají jasný nezaměnitelný signál,“ řekla na konferenci.

Pět hlavních jaderných mocností, tedy USA, Rusko, Čína, Velká Británie a Francie, souhlasí s odzbrojením. Další signatáři se zavázali, že nikdy nebudou jaderné zbraně vyvíjet.

Íránská kritika

Pětice jaderných mocností je ale kritizována, že odzbrojení nemyslí vážně. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád ve svém vystoupení řekl, že jaderné mocnosti selhávají ve své snaze odzbrojit: „Produkce, skladování a vylepšování jaderných zbraní nyní slouží jako potvrzení práva pro ostatní země, aby vyvíjely své vlastní.“

„Jaderná bomba je oheň proti lidskosti spíše než obranná zbraň. Posedlost jadernými bombami není zdrojem pýchy, je to ostudná posedlost.“

Ahmadínežád současně obhajoval právo své země na mírový jaderný program. Při jeho vystoupení odešli ze sálu zástupci USA, Británie a Francie.

Clintonová pak uvedla, že Írán byl v současné době označen za jedinou zemi, u níž Mezinárodní agentura pro atomovou energii varovala, že nedodržuje body smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám