Hlavní obsah

USA kvůli smrti Magnitského zavedly sankce proti dalším dvanácti Rusům

Washington

Americké ministerstvo financí v úterý rozšířilo o dalších dvanáct osob sankční seznam Rusů odpovědných za porušování lidských práv. Do seznamu se dostali lidé, kteří podle USA mají bezprostřední odpovědnost za předčasnou smrt ruského auditora Sergeje Magnitského.

Foto: Profimedia.cz

Hrob Sergeje Magnitského na moskevském hřbitově. Archivní snímek

Článek

Sergej Magnitský zemřel v roce 2009 v moskevské vazební věznici. Předtím obvinil ruské policejní a justiční pracovníky z rozsáhlých defraudací.

Americký sankční seznam se opírá o takzvaný Magnitského zákon, který Kongres schválil předloni. Dosud do něj bylo zařazeno kolem dvaceti lidí, kteří nemají šanci získat americké vízum a jejichž majetek v USA je zablokován.

Rusko americké sankce tvrdě kritizuje a sestavilo vlastní sankční seznam Američanů, odpovědných údajně za případy týrání osvojených ruských dětí v USA.

Podle ruských médií byl v úterý americký seznam rozšířen například o osoby, které Američané obviňují z neposkytnutí lékařské pomoci nemocnému Magnitskému. Jsou mezi nimi hlavně pracovníci věznice Butyrka a vazebního vězení Matrosskaja tišina, kde byl obviněný auditor až do své smrti vězněn.

Američané do seznamu zařadili i šéfa věznice Matrosskaja tišina Dmitrije Kratova, který byl v Magnitského kauze nejprve odsouzen za nedbalostní čin, ale později v roce 2012 omilostněn. Byl spolu s vězeňskou lékařkou Larisou Litvinovou jediným, kdo se v kauze mrtvého auditora zodpovídal před soudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám