Hlavní obsah

USA kvůli automatickým škrtům uzavřou na letištích 149 řídících věží

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) se chystá uzavřít 149 řídicích věží na menších letištích, aby snížil náklady, uvedla BBC. Důvodem je zavedení automatických výdajových škrtů, které se nepodařilo odvrátit. Ty mají v tomto roce snížit federální výdaje o 85 miliard dolarů (asi 1,7 biliónu Kč).

Foto: Tom Gannam , Reuters

Letadlo společnosti Southwest Airlines nad letištěm v St. Louis. Ilustrační foto.

Článek

Podle agentury Reuters není jasné, zda budou některá letiště kvůli uzavření řídicích věží muset přerušit provoz. Bílý dům a velcí přepravci však v minulých měsících upozorňovali, že paušální škrty, nazývané sekvestr, přinutí menší letiště po celé zemi omezit svou činnost.

FAA s uzavíráním věží začne 7. dubna a rozloží jej do čtyř týdnů. Piloti budou muset přistávací a odletové manévry koordinovat sami prostřednictvím společného rádiového kanálu, napsal zpravodajský server BBC.

FAA uvedl, že původně chtěl uzavřít ještě dalších 40 věží navíc. Nechá je však v provozu, protože jejich uzavření by nebylo v zájmu USA a nebo úřady našly prostředky na zajištění jejich činnosti. Zaměstnanci FAA budou pracovat na tom, aby na dotčených letištích zajistili bezpečnost provozu, uvedl také úřad.

Sekvestr vstoupil v platnost 1. března poté, co se vláda s Kongresem nedokázala dohodnout na řešení těchto paušálních výdajových škrtů. Pro FAA to znamená, že musí do 30. září najít úspory v objemu 637 miliónů dolarů.

Agentura Reuters upozornila, že většina z 5000 veřejných letišť v USA řídicí věže nemá. USA patří k zemím s nejrozvinutější leteckou dopravou na světě a značně vysoký je i počet soukromých letů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám