Hlavní obsah

USA jsou Čechům vděčné za vyšší počet vojáků v Afghánistánu

– Washington

Spojené státy jsou České republice vděčné za navýšení počtu vojáků v Afghánistánu, které ve středu jako záměr schválila česká vláda. Po jednání s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou ve Washingtonu to řekl novinářům její český protějšek Karel Schwarzenberg. Dokonce prohlásil, že Clintonová měla z českého kroku radost.

Foto: ČTK

Karel Schwarzenberg a Hillary Clintonová

Článek

Kromě Afghánistánu spolu oba ministři jednali například o prohloubení ekonomické spolupráce, o budoucnosti Severoatlantické aliance či o vztazích s Ruskem. Na přetřes přišlo i jmenování nového amerického velvyslance v Praze Normana Eisena, jehož kandidatura se minulý týden zadrhla v Senátu USA. Clintonová řekla Schwarzenbergovi, že otázka se zřejmě vyřeší po listopadových volbách do amerického Kongresu a že současný problém kolem nominace je do značné míry součástí předvolebního boje v USA.

Těsně před dnešním jednáním Clintonová označila před novináři Česko za dobrého spojence. "Česká republika je ceněný partner a spojenec v NATO a v mnoha důležitých otázkách. Máme před sebou hodně práce," uvedla v přítomnosti českého ministra zahraničí. Schwarzenberg, který je druhý den na pracovní návštěvě Spojených států, v krátkém prohlášení připomněl, že česká vláda právě dnes schválila navýšení počtu vojáků v Afghánistánu.

Vláda ČR souhlasila s návrhem ministerstva obrany, podle něhož má příští rok v Afghánistánu, kde je nyní přes 500 mužů a žen v českých uniformách, sloužit až 720 vojáků. V roce 2012 pak 640, hlavně v provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v Lógaru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám