Hlavní obsah

USA daly na internet recept na jadernou bombu

WASHINGTON

Americká vláda na internetu zveřejnila irácké dokumenty, které vysvětlují, jak vyrobit jadernou bombu. Stalo se to v rámci zveřejňování dokumentů z éry Saddáma Husajna, které byly zabaveny během války. Na svém webu to v pátek napsal list The New York Times.

Článek

Americká vláda v březnu pod tlakem Kongresu založila internetovou stránku, na níž archivy zveřejňuje. The New York Times (NYT) uvádí, že se na webu nedopatřením ocitly i texty, které experti na zbraně označují za velmi nebezpečné.

Milióny lidí si tak až do čtvrtka mohly přečíst detailní záznamy o tajném iráckém jaderném výzkumu z dob před válkou v Perském zálivu. Přes deset nebezpečných dokumentů obsahuje diagramy, tabulky, rovnice a další poznatky o výrobě bomby. Podle expertů jdou mnohem dále než jiné "návody", které se dosud na internetu vyskytovaly.

"Škrtat sirkou v takhle nebezpečné a vznětlivé oblasti je od Spojených států nezodpovědné," řekl podle NYT k incidentu americký expert na jadernou energii Bryan Siebert.

Na zveřejnění tlačili republikáni

Ve čtvrtek americká vláda příslušnou internetovou adresu kvůli námitkám ze strany novinářů a expertů zablokovala.

Na zveřejnění iráckých archivů tlačili hlavně republikánští zákonodárci. Tvrdili, že věří, že zveřejnění pomůže najít důkazy o předválečných hrozbách od režimu Saddámu Husajna, napsal list.

Argumentovali tím, že se rozvědkám nepodařilo dostatečně zanalyzovat 48 000 krabic zabavených dokumentů a že veřejnost může přispět k hlubšímu prozkoumání textů.

Reklama

Výběr článků

Načítám