Hlavní obsah

USA chtějí po pojišťovně zpět milióny, které vyplatila na odměnách

Novinky, Tomáš Reiner
Washington

Přední americká pojišťovna AIG bude muset zaplatit zpět 156 miliónů dolarů (přes tři miliardy korun), které i přes finanční potíže přiznala členům vedení. V dopise Kongresu to uvedl ministr financí Timothy Geithner.

Článek

Geithner napsal, že vláda, která má od loňské obří výpomoci AIG v pojišťovně téměř 80procentní majoritu, si peníze vezme s 30miliardového balíku, který má AIG v rámci vládní pomoci v brzké době obdržet [celá zpráva].

Vyplacení bonusů zvedlo Američany ze židlí. Prezident Barack Obama to nazval ohavností a do kanceláří pojišťovny přišly stovky nenávistných e-mailů a dokonce i výhrůžky smrtí. Pobouření přiživilo úterní vystoupení newyorského generálního prokurátora Andrewa Cuoma, který uvedl, že odměny ve výši přes milión dolarů (přes 20 miliónů korun) dostalo 73 představitelů pojišťovny, přičemž jedenáct z nich mezitím AIG opustilo.

Republikánský senátor z Iowy Charles Grassley už předtím vedení pojišťovny, které bonusy přijalo, doporučil rituální sebevraždu [celá zpráva]. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů následně uvedla, že několik sněmovních výborů připravuje zákon, který by byl přijat ještě tento týden a zaručil by navrácení peněz. 

Před sídlem AIG v Connecticutu jsou ozbrojené stráže.

Pojišťovna AIG

AIG dostala od státu po loňských problémech finanční injekci v celkové výši 180 miliard dolarů, což je zřejmě vůbec nejvyšší částka na záchranu firmy v historii USA. V posledním čtvrtletí loňského roku ohlásila ztrátu 61,7 miliardy dolarů, což je největší kvartální ztráta americké firmy v celé historii. AIG zajišťuje více než 100 000 společností ve 130 zemích světa a od září v ní 79,9 procent vlastní ministerstvo financí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám