Hlavní obsah

USA by mohly zrušit víza pro Čechy už příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zhruba do roka by Češi mohli jezdit do Spojených států bez víz. Obě komory amerického Kongresu se podle zatím neoficiálních informací dohodly na jednotném znění bezpečnostního zákona, který mimo jiné upravuje i podmínky pro bezvízový styk. Česká republika je zřejmě bude splňovat.

Článek

Nová úprava umožní, aby americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti udělilo při zařazování zemí do bezvízového programu výjimku z tříprocentní hranice odmítnutých žádostí o víza v posledních třech letech. Takový stát ovšem zároveň musí splňovat podmínku, že počet odmítnutých žádostí jeho občanů o víza v minulém roce nebyl vyšší než deset procent, nebo že počet návštěvníků z dané země, kteří překročí povolenou dobu pobytu v USA, nepřesáhne procento, které dosud nebylo stanoveno.

Českým občanům americké úřady neposkytují víza ročně zhruba v devíti procentech případů. Z tohoto pohledu by se tedy na Českou republiku zákon mohl vztahovat a s ní zřejmě z nových členských zemí Evropské unie už jen na Estonsko.

Bush zákon pravděpodobně podepíše

Kongres by mohl zákon schválit do konce příštího týdne. V uplynulých dnech také vzrostla pravděpodobnost, že ho prezident George Bush podepíše, protože demokraté, kteří ovládají parlament, přestali trvat na několika bodech, které hrozily prezidentským vetem. Především ustoupili od požadavku, aby se pracovníci bezpečnostních kontrol na letištích směli organizovat v odborech, což Bílý dům rozhodně odmítal.

Po prezidentském podpisu, kdy zákon nabývá platnosti, by šest až 12 měsíců americké úřady prověřovaly, zda Česká republika novým podmínkám vyhovuje. Pokud bude odpověď kladná, vízová povinnost bude odstraněna.

Cestující budou muset poskytnout osobní údaje

Nová úprava ovšem předpokládá, že občané bezvízových zemí, včetně těch, které už do tohoto programu patřily dříve, budou muset před každou cestou do USA elektronicky poskytnout své osobní údaje americkému velvyslanectví. Pokud vyhoví bezpečnostním kritériím, dostanou souhlas k odcestování. V opačném případě budou muset navštívit velvyslanectví osobně. Podobný způsob už USA praktikují vůči Australanům.

Za vyřízení elektronické operace si budou USA účtovat určitý poplatek - zvažuje se částka do 20 dolarů, tedy asi do 400 korun. Nyní stojí podání žádosti o vízum pětinásobek, ovšem vízum platí zpravidla pro neomezený počet vstupů během deseti let.

Podmínkou pro zařazení do bezvízového programu bude také to, že státy nejsou pro USA bezpečnostní hrozbou a že s nimi spolupracují v boji proti terorismu.

Pokud uchazeči o zrušení víz měli v předcházejících letech vyšší počet odmítnutých žádostí o víza než deset procent, musejí počkat, až budou USA schopné přesně zjistit, kolik zahraničních návštěvníků překračuje povolenou dobu pobytu. K tomu Američané budují technická stanoviště pro záznam dat o cizincích opouštějících USA, takzvaný Exit System US Visit. Jeho instalace na všech hraničních přechodech Spojených států, včetně letišť a přístavů, může trvat ještě asi rok. Poté se teprve začne procento lidí s nepovoleným pobytem zjišťovat.

Slovensko a Polsko se do podmínek zákona zřejmě nevejdou

Pro některé státy, například pro Slovensko a Polsko, z toho vyplývá, že pokud bude zákon v tomto znění schválen, budou mít vízovou povinnost o něco déle než Češi nebo Estonci, u nichž vzhledem k nižšímu procentu odmítnutých žádostí o víza Američané nebudou muset zjišťovat míru nepovolených pobytů.

Dosud mohou jezdit do USA bez víz občané 27 zemí světa. Jsou mezi nimi všechny takzvané staré země EU s výjimkou Řecka. Pro nové země unie, až na Slovinsko, platí vízová povinnost, ačkoli Američané k návštěvě těchto států víza nepotřebují.

Bílý dům změnu vízového režimu podporuje. Prezident Bush několikrát zopakoval, mimo jiné při červnové návštěvě Prahy, že s Kongresem na odstranění víz těsně spolupracuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám