Hlavní obsah

USA: akcie posílily, ekonomika se nezotavuje, propuštěných přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomická aktivita se ve Spojených státech v lednu a únoru dále zhoršila. Výhled na rychlé oživení je špatný, uvedla ve středu americká centrální banka Fed ve své pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky s názvem Béžová kniha. Zlepšení by mohlo nastat nejdříve na konci letošního nebo na počátku příštího roku. V únoru také přišlo o práci 697 000 lidí v soukromém sektoru.

Článek

 Podle Fedu se ekonomika USA na počátku roku propadla hlouběji do recese, což způsobilo masivní propouštění ve všech oblastech, od dělníků po úředníky a konzultanty. Problémový trh s bydlením i nadále stagnuje.

"Národní ekonomické podmínky se dále zhoršily. Zhoršení má široký rozsah," uvádí se v prohlášení. Podle Fedu je jen několik málo sektorů, u kterých se zdá, že se jich propad netýká. Patří mezi ně produkce základních potravin a farmaceutický průmysl. V nejbližší době firmy neočekávají zlepšení.

Nezaměstnanost roste

Propouštění v soukromém sektoru bylo v únoru vyšší, než se čekalo. Výhled předpokládal, že práci ztratí 630 000 lidí, bylo jich o 67 000 více. A je to i více než v lednu, kdy práci ztratilo 614 000 lidí. Meziměsíční nárůst tak představuje 11 procent. Nejvíce je zatím propouštěním postižen automobilový průmysl.

"Během roku v USA přibude několik miliónů nezaměstnaných a na jeho konci by mohla nezaměstnanost dosáhnout až deset procent," uvedl Joel Prakken ze společnosti Automatic Data Processing. Otázkou zůstává, nakolik zaberou stimulační pobídky.

Akcie rostou

Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování prudce zvyšovaly a k růstu jim pomohly především známky hospodářského oživení v Číně. Zájem byl ale také o akcie ropných firem, na které příznivě působil růst cen ropy. Dolů ale zamířily akcie společnosti General Electric.

Odpoledne Dow Jones vyšplhal na 6915 bodů a vykazoval růst 2,8 procenta. Nic to ale nemění na tom, že indikátor stále zůstává v blízkosti nejnižší hodnoty za posledních 12 let.Technologický index Nasdaq Composite zpevnil o 2,8 procenta na 1357 bodů.

Optimismus tak dopoledne kazil jen vývoj kolem průmyslového konglomerátu General Electric. Firma působí v mnoha odvětvích, investoři se ale obávají stavu, v němž se nachází finanční součást koncernu. Akcie odepsaly přes 15 procent hodnoty a klesly hluboko pod šest dolarů. Později se však části ztrát dokázaly zbavit.

Naopak posílil výrobce staveních strojů Caterpillar o neuvěřitelných 13,68 procenta. Akcie v USA pět dnů po sobě oslabovaly a nepříznivá nálada se přenesla i na další burzy ve světě. Středa se téměř všude nesla ve znamení růstu.

Rostly i evropské trhy včetně Prahy

Americké akcie následovaly evropské, německý Dax posílil o 5,42 procenta na 3890, pařížský CAC pak o 4,74 na 2675 bodů a britský FTSE 100 o 3,81 procenta na 3645. Poprvé od minulého čtvrtka posílil také pražský index PX o 2,44 procenta na 646 bodu.

Optimismus přinesly zprávy, že zpomalení hospodářského růstu v Číně se zřejmě zastaví a země znovu poroste rychleji. Zvýšila se tak poptávka po akciích firem, které se zabývají těžbou nerostných surovin, včetně ropy či základních kovů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám