Hlavní obsah

USA a Kuba obnovily telefonní spojení

Havana/Washington

Spojené státy a Kuba obnovily po 15 letech přímé telefonické spojení mezi oběma zeměmi, uvedla ve čtvrtek BBC s odvoláním na kubánskou státní telekomunikační společnost. Doposud se hovory mezi USA a Kubou uskutečňovaly přes třetí zemi, a proto byly velmi drahé.

Foto: Alexandre Meneghini, Reuters

Havana

Článek

„Opětovné zavedení přímého telefonického spojení mezi Spojenými státy a Kubou přispěje k zajištění lepší infrastruktury a lepší kvality komunikace mezi lidmi z našich dvou zemí,” konstatovala kubánská telekomunikační společnost Etecsa.

„Dohoda umožní našim zákazníkům dovolat se svým přátelům a rodinám na Kubě snáz a za dostupnější ceny,” uvedl americký protějšek kubánské firmy, společnost IDT Domestic Telecom se sídlem v New Jersey.

Obnovení telefonického spojení je výsledkem první dohody podepsané mezi Washingtonem a Havanou od loňského prosince, kdy americký prezident Barack Obama a kubánský vůdce Raúl Castro oznámili zahájení sbližovacího procesu,

Etesca oznámila, že zatím bude přímé spojení využíváno pouze pro telefonické hovory. Podle BBC ale Washington doufá, že dohoda v budoucnu rovněž zlepší přístup k internetu na Kubě.

K dalším jednáním by měla ještě tento měsíc odcestovat do Havany americká delegace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám