Hlavní obsah

Únik ropy do Mexického zálivu je jako 11. září, řekl Obama

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pondělí řekl, že ropná katastrofa v Mexickém zálivu bude mít na psychiku lidí stejný dopad, jako teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001. Sdělil to webové stránce Politico předtím, než odjel do Louisiany zjistit aktuální situaci. Je to již jeho čtvrtá návštěva oblasti.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama při návštěvě Louisiany

Článek

„Myslím si, že stejným způsobem, jakým naši zranitelnost a naši zahraniční politiku jasně formovalo 11. září, bude tato katastrofa formovat to, jak budeme přemýšlet o životním prostředí a energetice v mnoha následujících letech,“ řekl Obama. V závěru svého zamyšlení vyzval „posunout se vpřed ve směru, který nakonec poskytne vizionářskou energetickou politiku orientovanou na budoucnost, kterou životně potřebujeme a která tu dlouho chyběla".

„Jednou z největších výzev pro mne je ujistit se, že jsme si vzali ponaučení z této  katastrofy,“ dodal Obama, který se v úterý k otázce znečištění vyjádří z Bílého domu. Po návštěvě oblasti má oznámit, jaké kroky jeho vláda podnikne.

Obama navštívil kromě Louisiany i Mississippi, Alabamu a Floridu. V projevu na místě katastrofy uvedl: "Pracujeme na tom, abychom učinili BP zodpovědnou za škody na pobřeží Mexického zálivu. Zavedeme také silná preventivní opatření, která zajistí, že se takové znečistění už nikdy nezopakuje."

Reklama

Výběr článků

Načítám