Hlavní obsah

Po drogovém bossovi šel léta. Umanutý agent se srovnává s kapitánem z Bílé velryby

Právo, vpl

Jack Riley, který coby agent protidrogového úřadu léta usiloval o dopadení nedávno odsouzeného mexického narkobarona Joaquína Guzmána známého jako Prcek, má jasno: „Zapomeňte na všechny ty zkazky o Prckovi jako o národním hrdinovi. Ten chlapík je masový vrah, stejně jako třeba Usáma bin Ládin,“ ujišťuje.

Foto: ČTK/AP

Joaquín Guzmán (uprostřed) při vydání do USA

Článek

Poslední červnovou středu zašel Riley s kolegy do baru zapít fakt, že démon, jemuž upsal přes čtvrtstoletí života, zůstane navždy za mřížemi. „Pronásledoval jsem ho jako kapitán Achab bílou velrybu,“ svěřil se listu The Washington Post v narážce na proslulý román Hermana Melvilla o stíhání Moby Dicka, obrovského bílého vorvaně.

Riley se v osmdesátých letech jako agent amerického Úřadu pro potírání drog (DEA) v utajení pohyboval v chicagském podsvětí. Tehdy vládl kokain, oblíbenec mladých a úspěšných. Na počátku devadesátých let zaplavil město heroin a Riley v některých čtvrtích potkával jen zombies. Tehdy od informátora poprvé zaslechl jméno El Chapo.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Kresba od soudu s narkobaronem Joaquínem Guzmánem zvaným Prcek

V DEA o něm nic nevěděli. Riley zprvu pátral na vlastní pěst. Pak dostal zelenou a přesunul se do El Pasa. Avšak už pár dnů po jeho nástupu visel na mostě za hranicí v Mexiku transparent: „Vítej, Jacku Riley!“ Ačkoli mu nadřízení přidělili nejlepší možnou ochranku, život mu dvakrát zachránila náhoda či shoda okolností.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Drogový boss Joaquín Guzmán (uprostřed) na snímku z roku 2014

Jeho lidé ve spolupráci s FBI a Mexičany přesto šli po Prckových stopách jako ohaři. „Jednou utekl mexickým vojákům na poslední chvíli tunelem pod vanou,“ vybavuje si Riley.

V souboji kdo s koho spadla klec v roce 2014. Narkobarona dopadli v hotelovém pokoji v letovisku Mazatlán. Avšak když se Riley po tomto triumfu chystal do důchodu, El Chapo v červenci 2015 uprchl z vězení na motocyklu takřka dvoukilometrovým tunelem, pro který museli jeho komplicové přemístit 3250 tun zeminy.

Foto: Reuters

Mexický narkobaron Joaquín Guzmán Loera

Roha vzal z El Altiplana, nejdůkladněji střežené mexické věznice asi 90 kilometrů západně od metropole, a to i přesto, že každý jeho krok sledovaly kamery a on sám nosil elektronický náramek.

Neunikal ale dlouho. V květnu 2016 byl vystopován a komando mexické námořní pěchoty ho dopadlo v úkrytu ve městě Los Mochis. „Vaz mu zlomila slabost pro chutné burrito a především pro nezletilé dívky, panny, které si od rodičů kupoval za pět tisíc dolarů (112,3 tis. korun),“ uzavírá agent, dnes už důchodce.

Reklama

Výběr článků

Načítám