Hlavní obsah

U Kanady spadl do Atlantiku vrtulník s 18 lidmi, jednoho zachránili

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halifax
Aktualizováno

Helikoptéra převážející těžaře na ropnou plošinu Hibernia u kanadského pobřeží Atlantiku se ve čtvrtek zřítila do rozbouřených vod, píše agentura AP. Na její palubě bylo 18 lidí. Jednoho se podařilo zachránit, jeden je mrtvý, po zbylých se dále pátrá. Pilot vrtulníku před pádem ohlásil mechanickou závadu.

Článek

O havárii informovala Jeri Grychowská ze záchranného koordinačního centra v Halifaxu. "Na palubě bylo osmnáct lidí. Jeden byl vytažen z vody," řekla agentuře Reuters. Z moře byla vytažena i jedna oběť.

 "Na vodě byl i gumový člun, ale v daný okamžik nic nenasvědčovalo tomu, že v něm kdokoli byl," uvedla Grychowská. Vrtulník Sikorski S-92 se zřítil asi 87 kilometrů od pobřeží.

Po trosečnících pátrá jeden letoun Hercules a dva vrtulníky Cormorant. K místu havárie míří i loď pobřežní stráže a další podpůrná loď. Záchrannou akci komplikuje velmi silný vítr a třímetrové vlny. Teplota se pohybuje těsně nad bodem mrazu.

Vrtulník s těžaři letěl z letiště St. John v kanadské provincii New Foundland. Zajišťuje pravidelnou přepravu naftařů na 320 km vzdálenou ropnou plošinu. Podle Julie Lerouxové z kanadského Úřadu pro bezpečnost dopravy pilot vrtulníku vyslal signál SOS a oznámil nespecifikovanou mechanickou závadu.

Šéf charterové firmy Cougar Helicopter Rick Burt uvedl, že pilot ohlásil technické problémy s tím, že se vrací. "To bylo poslední, co jsme slyšeli," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám