Hlavní obsah

U Falkland našli po 105 letech vrak německého křižníku

Falklandy

Oceánografové nalezli poblíž Falklandských ostrovů na dně Atlantiku vrak německého bitevního křižníku SMS Scharnhorst, uvedla BBC. Loď byla v první světové válce součástí německé Východoasijské eskadry admirála Maximiliana von Speeho. Potopen byl 8. prosince 1914.

Foto: Profimedia.cz

Německý bitevní křižník SMS Scharnhorst z první světové války

Článek

„Najednou se vynořila z temnoty se zbraněmi, které mířily do všech směrů. Nezapomenutelný okamžik v mém životě,“ uvedl britský oceánograf Mensun Bound, který za objevem vraku stojí.

Scharnhorst byl společně se svou sesterskou lodí Gneisenau potopen před 105 lety v bitvě u Falklandských ostrovů. Na jeho palubě zemřelo 800 mužů, včetně admirála.

„Často se na dně oceánů honíme za stíny, ale když jsme spatřili Scharnhorst, neměli jsme pochyby o tom, že se jedná o německou válečnou loď z první světové války,“ uvedl britský oceánograf Mensun Bound.

První pátrání po křižníku se uskutečnilo před pěti lety u příležitosti stého výročí bitvy u Falkland. Nebylo ale úspěšné. Mořští archeologové se ke zkoumání dna Atlantiku poblíž ostrovů vrátili až před třemi dny.

Vrak lodi nalezli 1610 metrů pod hladinou oceánu. Během operace nebyl křižník nijak narušen. Falklandský spolek pro námořní dědictví usiluje o to, aby byl vrak lodi chráněn zákonem. Podobně jako UNESCO chrání Titanik coby kulturní dědictví.

Pancéřový křižník německého císařského námořnictva SMS Scharnhorst byl dostavěn v říjnu 1907 v loděnicích Blohm v Hamburku. Společně se sesterskou lodí operoval převážně v Pacifickém oceánu. Potopen byl palbou britských bitevních křižníků během pokusu krýt ústup německých lehkých křižníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám