Hlavní obsah

Trumpův bývalý osobní právník nastoupil do vězení

Washington
Aktualizováno

Michael Cohen, bývalý osobní právník amerického prezidenta Donalda Trumpa, se v pondělí ohlásil ve věznici v Otisville ležící asi 100 kilometrů od New Yorku. Měl by si tam odpykat tříletý trest za krácení daní a porušení zákonů o financování politické kampaně.

Foto: Jeenah Moon, Reuters

Michael Cohen opouští svůj dům a chystá se na cestu do vězení.

Článek

„Věřím, že až se znovu připojím ke své rodině a přátelům, tak tato země bude místem, kde u kormidla nebude xenofobie, nespravedlnost a lži,“ řekl Cohen s odkazem na nynějšího prezidenta Trumpa. „Stále je moc toho, co je třeba říct, a já se těším na den, kdy se o pravdu budu moci podělit,“ dodal.

Foto: Mike Segar, Reuters

Michael Cohen na cestě do vězení.

Dvaapadesátiletý Cohen v minulosti tvrdil, že je ochoten nechat se zastřelit místo Trumpa, nyní ale prezidenta tvrdě kritizuje. Označuje ho mimo jiné za lháře, rasistu, xenofoba či kriminálníka. Trump pak o Cohenovi řekl, že neustále lže a že dělal špatné věci, které ale s jeho osobou nesouvisí.

Soud v New Yorku v prosinci Cohena shledal vinným z porušení pravidel pro financování volební kampaně. Před volbami z roku 2016 podle všeho uplácel dvě někdejší milenky budoucího prezidenta, aby o poměru s ženatým Trumpem mlčely. Rovněž byl odsouzen ke dvěma měsícům vězení za to, že lhal americkým poslancům při slyšení o realitním projektu Donalda Trumpa v Moskvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám