Hlavní obsah

Trumpův bývalý advokát Cohen prý přiznal vinu, aby chránil manželku

Washington

Odsouzený bývalý osobní právník amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen řekl, že před soudem v některých bodech obžaloby přiznal vinu jen proto, aby do případu nezatáhl svou manželku. Uvedl to deník The Wall Street Journal.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Bývalý právník Donalda Trumpa Michael Cohen

Článek

V telefonickém rozhovoru s hercem Tomem Arnoldem, který proběhl na konci března, Cohen podle WSJ uvedl, že ho „měli na financování kampaně“ a že zařizoval vyplacení peněz za mlčení dvěma ženám, které měly s Trumpem poměr. Odmítl však, že se dopustil daňového úniku či podvodu při sjednávání hypotéky na luxusní byt. Tyto a další trestné činy přitom loni v srpnu přiznal a byl za ně odsouzen na tři roky vězení.

Ve zmiňovaném rozhovoru Cohen tvrdil, že k těmto činům se před soudem doznal jen proto, že federální úřady zvažovaly vyšetřování jeho ženy Laury Shustermanové, která byla vlastníkem bankovního účtu, na který si uložil půjčené peníze. „Miluju tuto ženu a nedopustím, aby byla zatažena do bahna této špíny,“ řekl Cohen.

Herec Arnold se s Cohenem zná již delší dobu a právníkovi údajně volal proto, aby mu poskytl morální podporu. Rozhovor si ale bez právníkova vědomí nahrával a jeho záznam předal WSJ, který ho poté zveřejnil na svých webových stránkách.

Bývalý Trumpův blízký spolupracovník má začátkem května nastoupit k tříletému pobytu ve vězení. Jeho právníci nedávno vyzvali demokratické členy Sněmovny reprezentantů, aby se přimluvili za snížení či odklad trestu. Ti však tuto žádost dosud nevyslyšeli.

Cohen pracoval pro Trumpa od roku 2006 do května 2018. Před soudem se přiznal, že porušoval daňové zákony a zákony o financování volební kampaně, a to na Trumpův pokyn. Přiznání, která vyvolala největší poprask, souvisejí s Trumpovou volební kampaní. Ústředními postavami jsou dvě Trumpovy milenky, pornohvězda Stephanie Cliffordová, známá jako Stormy Daniels, a dívka Playboye Karen McDougalová. Oběma Cohen přes fingované společnosti údajně zaplatil statisíce dolarů za mlčení o vztahu s Trumpem. Jemu samému pak tyto výdaje nahradila Trump Organisation, společnost zastřešující Trumpův byznys.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám