Hlavní obsah

Trumpovým viceprezidentem má být guvernér Indiany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Donald Trump si před nadcházejícím sjezdem Republikánské strany, která by měla potvrdit jeho nominaci do podzimních voleb prezidenta, vybral svého potenciálního viceprezidenta. Zdroj z Trumpovy kampaně řekl televizi ABC News, že jím je guvernér státu Indiana Mike Pence. Trump ale plánované představení své “pravé ruky“ odložil.

Foto: John Sommers II, Reuters

Donald Trump a Mike Pence

Článek

Trump v poslední době objížděl politiky, mezi nimiž se rozhodoval. S Pencem se sešel v jeho domě v Indianapolisu ve středu. Zdroj z jeho kampaně uvedl, že se rozhodl právě pro něj a Pence nabídku přijal.

Trump avizoval odhalení svého viceprezidenta na pátek. Ve čtvrtek ale plánovanou akci zrušil a omluvil to teroristickým útokem ve Francii. Pro televizi Fox News navíc dodal: „Ještě neučinil své ,finální finální‘ rozhodnutí“.

Pence by mohl pomoci přesvědčit konzervativce mezi republikány, aby na sjezdu Trumpa podpořili. Mnoho republikánských delegátů totiž s podporou kontroverzního magnáta váhá.

Už se také vůči Trumpovi ohrazoval

Sedmapadesátiletý Pence je zkušeným politikem. Před nástupem do funkce guvernéra strávil 12 let v Kongresu ve Washingtonu, takže by mohl možnému prezidentu Trumpovi, který nikdy v politice nepůsobil, pomoci spolupracovat se zákonodárci. Pence se ostře vymezuje proti potratům a kromě jiného podepsal zákon o svobodě vyznání, který podle kritiků diskriminuje sexuální menšiny.

S Trumpem se ale také názorově rozchází, loni například odsoudil Trumpův návrh, aby se muslimům zakázal vstup do USA. Pence upozornil, že to je urážlivé a protiústavní. Zastal se také indianského soudce hispánského původu, o němž Trump prohlásil, že nebude rozhodovat nestranně.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Reklama

Související články

Clintonová zvyšuje náskok před Trumpem

Na 13 procentních bodů zvýšila demokratka Hillary Clintonová svůj náskok před republikánem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadu utká o prezidentský post....

Výběr článků

Načítám