Hlavní obsah

Trumpovu poradci Bannonovi hrozí stíhání za pohrdání Kongresem

– Washington

Zvláštní výbor americké Sněmovny reprezentantů jednomyslně doporučil zahájení trestního stíhání vůči bývalému poradci exprezidenta Donalda Trumpa Steveu Bannonovi. Výbor žádá, aby Bannon čelil obvinění z pohrdání Kongresem kvůli tomu, že zcela ignoroval jeho obsílky a nedostavil se jako svědek v rámci vyšetřování povolebních násilností z 6. ledna. Celá dolní komora Kongresu by o stíhání Bannona měla hlasovat ve čtvrtek, uvedla agentura Reuters.ety.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Bývalý poradce Donalda Trumpa Steve Bannon

Článek

„Je ostudné, že nás pan Bannon dostal do této situace. Jeho ‚ne' nebudeme považovat za odpověď,” řekl šéf výboru Bennie Thompson. Podle něj má být obvinění z pohrdání Kongresem varováním i pro další svědky, kteří by stejně jako Bannon svým odmítnutím chtěli demonstrovat svou plnou loajalitu bývalému prezidentovi.

Trump tento týden podal na výbor u soudu žalobu, protože podle něj neopodstatněně a nelegálně žádá záznamy Bílého domu z doby jeho prezidentství. Své někdejší spolupracovníky také instruoval, aby před výborem nevypovídali. Minulý týden výbor vyslechl například Jeffreyho Rosena, který byl na konci Trumpova mandátu úřadujícím ministrem spravedlnosti.

Neuposlechnutí kongresové obsílky je zločin, za který v případě odsouzení hrozí až roční vězení. O zahájení stíhání musí rozhodnout ministerstvo spravedlnosti, které se však v minulosti podobnými případy zabývalo jen vzácně. Televize CNN připomněla, že naposledy byl za podobnou věc někdo odsouzen před zhruba 50 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám