Hlavní obsah

Trumpovi příznivci v autech obklíčili Bidenův autobus, málem ho vytlačili z dálnice

Novinky, ČTK, bož

Příznivci republikánského prezidenta Donalda Trumpa v pátek na dálnici v Texasu obklíčili autobus kampaně demokratického kandidáta Joea Bidena. V jednu chvíli se zdálo, že se jej snaží vytlačit z vozovky. Jedno z videí incidentu na Twitteru sdílel sám Trump se slovy „Miluju Texas!”. O dalších podrobnostech informoval deník The Guardian.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na mítinku v Georgii

Článek

Na Twitteru a dalších sociálních sítí se objevila řada videí, na nichž jsou vidět vozidla s protrumpovskými vlajkami, jak jedou ze všech stran autobusu, který nese loga a slogany Bidenovy kampaně.

Dvě auta se dokonce u autobusu srazila. Není jasné, zda šlo o nehodu či úmysl. Jeden z účastníků srážky totiž na voze neměl protrumpovskou vlajku.

Podle týmu demokratického kandidáta Bidena prezidentovi přívrženci snažili autobus zastavit a dokonce jej vytlačit z dálnice. Demokratický člen texaské dolní komory Rafael Anchía a další pozorovatelé pak uvedli, že někteří z nich byli ozbrojeni.

Posádka autobusu zavolala policii. Ta po příjezdu doprovodila vozidlo do cíle. Podle místních médií bylo do incidentu zapojeno 12 vozidel, která autobus pronásledují po celé zemi a téměř na každé zastávce v okolí pokřikují protibidenovská hesla.

Trump nátlak posvětil

Demokraté v Texasu kvůli incidentu na dálnici zrušili v pátek jednu z  předvolebních akcí. Trump však svým vyjádřením na Twitteru jednání příznivců do určité míry posvětil.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Texas je po desetiletí tradiční republikánskou baštou. V posledních letech se však rozdíly mezi stranami stále více vyrovnávají.

Historický zlom? Bidena by do Bílého domu mohl poslat Texas

Amerika

Podle průzkumů Trump v tomto státě vede, nicméně znatelně jeho náskok je o poznání menší než před čtyřmi lety, kdy tam o devět procentních bodů porazil svou tehdejší soupeřku Hillary Clintonovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám