Hlavní obsah

Trumpovi na truc. V Novém Mexiku stáhli od hranice rezervisty z Národní gardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guvernérka státu Nové Mexiko Michelle Lujanová Grishamová nařídila v úterý stáhnout od hranice s Mexikem většinu příslušníků Národní gardy, kterou tvoří rezervisté. Dala tak najevo nesouhlas s politikou prezidenta Donalda Trumpa, který svůj záměr postavit bariéru na hranici obhajuje údajnou bezpečnostní krizí, která na hranici panuje. Guvernérka jeho jednání označila za frašku.

Foto: Morgan Lee, ČTK/AP

Guvernérka Nového Mexika Michelle Lujanová Grishamová

Článek

Ve svém prohlášení uvedla, že většina ze 118 členů Národní gardy z hranice odejde. Na hranici je vyslala na Trumpovu žádost její předchůdkyně, republikánka Susana Martinezová.

Malý počet rezervistů, kteří na hranici zůstanou, bude zapojen do plnění humanitárních úkolů. „Budeme své bližní podporovat tam, kde je zapotřebí pomoci, nabídneme pomocnou ruku lidem přicházejícím na hranici, kteří to budou potřebovat, ale Nové Mexiko se nezúčastní prezidentovy frašky šíření strachu tím, že dovolí zneužít naši pracovitou Národní gardu,” sdělila v prohlášení demokratická guvernérka, která dlouhodobě kritizuje Trumpovu imigrační politiku.

„Odmítám federální názor, že existuje ohromná národní bezpečnostní krize na jižní hranici, podél níž jsou jedny z nejbezpečnějších míst v zemi,” dodala v prohlášení podle televize CNN.

Odejít nařídila nejen příslušníkům Národní gardy Nového Mexika, ale také rezervistům z Národních gard Arkansasu, Kansasu, Kentucky, New Hampshiru, Jižní Karolíny a Wisconsinu, kteří se mají vrátit domů okamžitě.

Problémy má řešit policie

Guvernérka nicméně uznala jisté problémy na jihozápadě státu Nové Mexiko: „Uznávám a uvědomuju si legitimní obavy obyvatel a představitelů na jihovýchodě Nového Mexika, zejména v okrese Hidalgo, kteří nás požádali o pomoc, protože se se migranti a žadatelé o azyl neustále objevují u jejich dveří.” Bude tam dočasně vysláno půl tuctu policistů, řekla Grishamová

Rozmístění příslušníků Národní gardy na hranicí z Mexikem nařídil Trump loni v dubnu. Vysláno tam bylo 2200 gardistů, jejichž nasazení mělo skončit na konci září. Kromě nich bylo vysláno na hranicí 2300 vojáků v aktivní službě. Několik guvernérů ale s nasazením gardistů nesouhlasilo.

Výstavba hraniční zdi byla jedním z hlavních témat Trumpovy předvolební kampaně v roce 2016. Kongres ale odmítá schválit 5,7 miliardy dolarů (129 miliard korun), které prezident k výstavbě požaduje. Spor o peníze vedl na přelomu roku k ochromení části vládních řadů, jež trvalo 35 dní a které může znovu nastat, pokud se v otázce financování zdi nedosáhne dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám