Hlavní obsah

Trumpova noční můra se naplnila. Pensylvánii otáčejí korespondenční hlasy

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jedny z nejnapínavějších a nejtěsnějších prezidentských voleb v historii Spojených států ještě více dramatizuje korespondenční hlasování, tedy hlasy odeslané s předstihem poštou. O korespondenční volbu byl v těchto volbách kvůli probíhající epidemii koronaviru enormní zájem. Tak velký, že může celou volbu rozhodnout.

Článek

Klíčové budou odevzdané prezidentské hlasy například v Pensylvánii, která disponuje 20 prezidentskými voliteli. Podle prvotních výsledků se zdálo, že v ní jasně zvítězil republikán Donald Trump, ještě ve středu odpoledne SEČ měl převahu 55 procent.

V průběhu středečního dne a noci na čtvrtek středoevropského času se ale Trumpův náskok začal tenčit a nyní současný prezident vede nad svým demokratickým vyzyvatelem Joem Bidenem už jen o několik desetin procentního bodu. Podle dosud sečtených výsledků má 50,7 procenta, zbývá sečíst asi 11 procent hlasů - většinou právě korespondenčních.

Korespondenční hlasování v amerických prezidentských volbách

Dokumenty

Na ty se vždy dlouho čeká, než pošta doručí novou várku. Sčítání tak podle některých odhadů bude zřejmě ukončeno až v pátek.

ON-LINE: Biden dotahuje Trumpa v Pensylvánii a Georgii

Volby USA

Pensylvánie je jedním z největších takzvaných swing states, tedy státem, kde nemají ani demokraté, ani republikáni historicky převahu a vyhrávají tu střídavě. V těchto státech se americká prezidentská volba většinou rozhoduje.

Podobná situace s rozhodnutím až po sečtení korespondenčních hlasů nastala v Michiganu a Wisconsinu, které prvotní odhady přisuzovaly Trumpovi, nakonec vyhrál Biden a je pravděpodobné, že se tak stalo právě po přičtení korespondenčních hlasů.

Trump chce přepočítání hlasů ve Wisconsinu

Volby USA

Demokraté volí poštou kvůli strachu z viru

Z předvolebních průzkumů bylo jasné, že o hlasování na dálku mají mnohem větší zájem příznivci demokratické strany, což je dáno tím, že voliči Bidenovy partaje pociťují větší strach z epidemie koronaviru.

Trumpův tým ale už před volbami vyslovil obavy, že mohou být výsledky korespondenčního hlasování zfalšovány. Ještě před vyhlášením výsledků voleb proto chce, aby soud pozastavil sčítání hlasů. Takový krok štáb současného prezidenta, který zahájil právní bitvy o udržení prezidentského postu, podnikl během středy v Michiganu, v Pensylvánii a také v Georgii.

Letošní prezidentské volby byly co do počtu odevzdaných korespondenčních hlasů rekordní. Floridská univerzita přinesla informaci, že možnost volit s předstihem využilo více než 100 milionů z 250 milionů oprávněných voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám