Hlavní obsah

Trump vzkázal, že nevyšle svého zástupce na slyšení do Kongresu

– Washington

Bílý dům v dopise šéfovi právního výboru Sněmovny reprezentantů vzkázal, že americký prezident Donald Trump nevyšle svého zástupce na středeční slyšení v Kongresu o impeachmentu. Právní poradce Bílého domu Pat Cipollone uvádí, že Trumpův tým „se nemůže účastnit slyšení, když ještě nebyli jmenováni svědci a zároveň zůstává nejasné, zda právní výbor umožní prezidentovi konání spravedlivého procesu”.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump nedávno prohlásil, že proces impeachmentu vítá, i když odvolání z funkce nečeká.

Právní výbor, který stejně jako ostatní sněmovní orgány ovládají opoziční demokraté, začne projednávat ústavní žalobu ve středu. V minulých dvou týdnech o impeachmentu jednal výbor pro kontrolu zpravodajských služeb, který si předvolal k veřejnému slyšení kolem deseti svědků.

Z dosavadních sněmovních výslechů amerických diplomatů a vládních činitelů vyplynulo, že Trump tlačil na Ukrajinu, aby otevřela vyšetřování jeho politického soka Joea Bidena. Demokraté to označují za nepřípustné zatahování cizího státu do kampaně před prezidentskými volbami, které Američany čekají příští rok v listopadu.

Po jednání právního výboru by podle amerických médií mohlo formální rozhodnutí o impeachmentu padnout ve Sněmovně reprezentantů během několika týdnů. Svá dobrozdání by během té doby měly ještě odevzdat zahraniční výbor a výbor pro dohled a reformu. Následovat má debata v Senátu ovládaném republikány, který by o osudu prezidenta rozhodoval. Nepředpokládá se, že by Trumpa z funkce odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám