Hlavní obsah

Trump v dokumentech StB: Byl si jist, že v roce 1996 vyhraje prezidentské volby

– Praha

Donald Trump si byl před téměř 30 lety jist, že v roce 1996 jako nezávislý kandidát zvítězí v amerických prezidentských volbách. Podle agentury AP to vyplývá z nedávno zveřejněných dokumentů někdejší československé tajné police StB.

Foto: Jonathan Ernst/File Photo , Reuters

Donald Trump

Článek

Z Československa pochází Trumpova první manželka Ivana, která s ním má tři děti: Donalda juniora, Ivanku a Erika. Ivana navštívila svou rodnou zemi v roce 1988, tedy rok před pádem komunistických režimů v řadě evropských zemí. Podrobnosti z této návštěvy jsou zaznamenány v tajné zprávě StB.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ivana Trumpová

Záznam ze dne 22. října 1988 uvádí, že Trump odmítl v témže roce kandidovat - přes údajný tlak, který byl na něj vyvíjen -, protože cítil, že je ve svých 42 letech příliš mladý. Měl ale v úmyslu zúčastnit se prezidentských voleb jako nezávislý kandidát v roce 1996, kdy mu bude 50.

„I když to zní jako utopie, D. Trump si je jist, že uspěje,” cituje AP ze zprávy StB, která je založená na informaci poskytnuté neupřesněným zdrojem. Ten hovořil s otcem Ivany Trumpové Milošem Zelníčkem o její návštěvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám