Hlavní obsah

Trump ustupuje ohledně dětských imigrantů, chce dohodu o rozpočtu

Washington

Americký prezident Donald Trump dal ve středu najevo, že je ochoten migrantům, kteří se dostali do USA jako nezletilí, otevřít cestu k získání občanství. Uvedla to CNN. Právě spor o jejich budoucí osud dosud bránil přijetí federálního rozpočtu a v pondělí by se vláda nakrátko ocitla bez peněz. Trump se rozhodl zrušit program DACA, který jim zajišťoval ochranu před vyhoštěním, ale soud to pozastavil.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

„Řekněte jim, aby se neobávali,“ vzkázal Trump asi 800 000 přistěhovalců, kteří byli pod ochranou programu DACA. Ten americký prezident nechal zrušit, ale čelí kvůli tomu odporu demokratů i umírněných republikánů. Ti podmiňují přijetí rozpočtu právě další ochranou těchto imigrantů, kteří se dostali do USA nelegálně.

„Upravíme to. Dojde k tomu někdy v budoucnosti,“ řekl prezident k programu DACA a dodal, že by jejich ochrana před vyhoštěním mohla trvat dalších deset nebo dvanáct let. Vyzval je, aby tvrdě pracovali. „Jestliže dělají dobrou práci, myslím, že je pěkné mít pobídku v tom, že po několika letech budou schopni získat občanství,” dodal.

Prezident také řekl, že rád přivítá v Bílém domě předsedu demokratické menšiny v Senátu Chucka Schumera, se kterým si v posledních dnech vyměňoval tvrdé výroky. Doufá jen, že Schumer nebude chtít také jednat o zdi na hranicích s Mexikem, kterou demokraté odmítají a na niž by měly jít peníze z rozpočtu.

Reklama

Související články

Trump popřel, že je rasista

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že není rasista. Řekl to v souvislosti s nedávnými výroky o Haiti a Africe. Šéf Bílého domu při nedělním setkání...

Výběr článků

Načítám