Hlavní obsah

Trump: USA by měly začít s profilováním muslimů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Donald Trump se znovu dotkl citlivého rasového a náboženského tématu. V neděli prohlásil, že by USA měly při řešení trestných činů zohledňovat takzvané rasové profilování. Nejrůznější menšiny si přitom ve Spojených státech dlouhé roky stěžují, že policie zohledňuje jejich rasový původ, etnicitu nebo víru při vyšetřování zločinů, uvedla agentura AFP.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Donald Trump

Článek

„Myslím, že profilování je něco, o čem budeme muset začít v této zemi uvažovat,” odpověděl Trump na dotaz novinářů ze CBS, zda je třeba zaměřit se v boji proti islamistickému násilí na americké muslimy.

Takzvané rasové profilování, tedy úvahy o etnické příslušnosti podezřelého při rozhodování, zda proti němu zahájit akci, považují organizace bojující za lidská práva za diskriminační.

„Máte tady Izrael a máte tady i jiné. Ti to dělají a dělají to s úspěchem. Koncept profilování se mi nelíbí, ale musíme začít používat zdravý rozum,” dodal pravděpodobný kandidát republikánů na prezidenta USA.

Realitní magnát si vysloužil vlnu kritiky kvůli svým nedávným komentářům na účet amerických muslimů po útoku střelce v gay klubu v Orlandu na Floridě, kde zahynulo 49 lidí. [celá zpráva]

Už dříve vyzval k dočasnému zákazu vstupu muslimů do Spojených států či k pozastavení imigrace ze států s „prokázanou teroristickou minulostí”.

Dohled nad mešitami?

Trump v rozhovoru také znovu vyzval k pečlivějšímu dohledu nad mešitami v USA.

„Když se podíváte na Francii, tak ve Francii to dělají. Vlastně některé mešity i zavírají,” uvedl prezidentský kandidát.

V rámci výjimečného stavu, který Francie vyhlásila po atentátech z loňského 13. listopadu, úřady v zemi uzavřely několik mešit kvůli podezření, že v nich dochází k radikalizaci muslimů.

Útočník z Orlanda Omar Mateen, syn přistěhovalců z Afghánistánu, se přihlásil k organizaci Islámský stát. Podle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) se ale zřejmě radikalizoval sám, protože zatím nejsou důkazy, že by dostával instrukce nebo pomoc od zahraničních islamistů.

Pravděpodobná demokratická kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová Trumpovy výroky na adresu muslimů už dříve označila za důkaz toho, že není vhodným kandidátem na nejvyšší úřad v zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám