Hlavní obsah

Trump: Sulejmání chtěl odpálit čtyři americké ambasády

Washington

Americký prezident Donald Trump v pátek naznačil, že zabitý íránský generál Kásim Sulejmání chtěl „vyhodit do vzduchu americké velvyslanectví“. Mělo jít o čtyři zastupitelské úřady USA.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Na dotaz televize Fox News, zda právě toto zjištění vedlo k útoku na Sulejmáního, Trump řekl:  „Mohu sdělit jen to, že jsme přesvědčen, že by to měly pravděpodobně být čtyři velvyslanectví.”

Ministr zahraničí Mike Pompeo řekl při vyhlašování nových sankcí na USA: „Měli jsme informace o aktuální hrozbě a ta zahrnovala útoky na americká velvyslanectví.”

„Dopadli jsme úplné monstrum, odstranili jsme ho,“ řekl dříve v Bílém domě. Tvrdil také, že USA zlikvidovaly teroristický Islámský stát (IS), vytlačily ho z většiny jeho původního území a zabily vůdce IS Abú Bakra Bagdádího. Írán po smrti Sulejmáního připomínal jeho podíl na porážce IS v Iráku a v Sýrii

„Evropě jsme tím udělali velkou laskavost,“ řekl Trump. Dodal, že by chtěl na Blízkém východě vidět víc vojáků NATO, protože „problémy tam mají mezinárodní dosah“. Podle Trumpa by se Aliance měla rozšířit o některé země v regionu.

Dokonce navrhl, aby si změnila název na „NATOME“, což je zkratka z NATO-Middle East (NATO-Blízký východ).

Obhajoba v Toledu

Útok na Sulejmáního obhajoval Trump také na prvním letošním předvolebním shromáždění v Toledu ve státě Ohio. Zesměšňoval přitom demokratické politiky, kterým se nelíbí, že příkaz k útoku na generála vydal, aniž věc konzultoval s Kongresem.

Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů přitom o pár hodin dřív schválila usnesení, v němž na prezidenta naléhá, aby veškeré vojenské akce proti Íránu ukončil, protože k nim nemá souhlas Kongresu.

Nevybíravá volební kampaň začíná

Toledské shromáždění bylo úvodem k letošní tvrdé, nevybíravé kampani. Trump na něm za hlasitého jásotu svých příznivců urážel předsedkyni Sněmovny reprezentantů, demokratku Nancy Pelosiovou, šéfa sněmovního výboru pro zpravodajské služby Adama Schiffa a demokratického senátora Bernieho Sanderse. Pelosiová podle něj „nemá všech pět pohromadě“, Schiff je „padavka“ a Sanders zase „bláznivý Bernie“.

Krize kolem Íránu zatím zastínila rozruch kolem ústavní žaloby na Trumpa. Šéf Bílého domu vstupuje do volebního roku s více než stovkou milionů dolarů (přes 2,27 mld. Kč) na kampaň.

V USA je přitom nízká nezaměstnanost a demokraté nemají ohledně svého kandidáta jasno.

Reklama

Výběr článků

Načítám