Hlavní obsah

Trump se přímo ptal na ukrajinské vyšetřování Bidena, potvrdil diplomat před Kongresem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump se přímo a výslovně dotazoval na ukrajinské vyšetřování demokratického politika Joe Bidena, který by se mu mohl příští rok postavit v prezidentských volbách. Vyplývá to ze středečního slyšení dvou amerických diplomatů před Kongresem.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký chargé d'affaires Bill Taylor vypovídá před sněmovní komisí.

Článek

Americký chargé d´affaires William Taylor řekl při veřejném slyšení před sněmovním výborem pro kontrolu zpravodajských služeb, že jeden z jeho podřízených náhodou zaslechl telefonát, kde se prezident Donald Trump amerického vyslance u EU Gordona Sondlanda ptal na Bidenovo vyšetřování na Ukrajině.

Sondland s prezidentem hovořil z restaurace v Kyjevě a řekl mu: „Ukrajinci jsou připraveni s tím pohnout.“

V Kongresu USA začala série slyšení v Trumpově ukrajinské kauze

Amerika

Po rozhovoru se Taylorem citovaný člen diplomatického sboru zeptal vyslance Sondlanda, co si myslí prezident Trump o Ukrajině. „Vyslanec Sondland odpověděl, že prezident Trump se více stará o vyšetřování Bidena,“ uvedl Taylor.

Republikán Jim Jordan zpochybnil výpověď s tím, že jde o komplikovaný řetězec lidí předávajících informace. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také uvedl, že se necítil Trumpem vydírán.

Na případ upozornil člen tajné služby CIA. Při červencovém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Zelenským na něj Trump naléhal, aby nechal vyšetřovat působení syna Joa Bidena na Ukrajině, a hrozil, že jinak Ukrajině neposkytne slíbenou vojenskou pomoc.

Trump zadržoval pomoc Ukrajině kvůli domácí kampani, potvrdil americký diplomat

Amerika

Joe Biden ještě v době, kdy zastával post viceprezidenta USA v administrativě Baracka Obamy, donutil Ukrajinu k výměně generálního prokurátora, který nebojoval s korupcí. Trump tvrdí, že to Biden udělal proto, aby jeho syn Hunter unikl vyšetřování v souvislosti s aktivitami plynárenské firmy Burisma. Toto vyšetřování však stejně proběhlo a neprokázalo, že by se Hunter Biden dopustil něčeho nezákonného.

Trump kauzu, které může vést i k jeho odvolání, označil za hon na čarodějnice.

Trump přiznal, že se s ukrajinským prezidentem bavil o Bidenovi a jeho synovi

Evropa

Začátkem měsíce Trump na dotaz ohledně jeho vztahu k Sondlandovi tvrdil: „Stěží toho pána znám.“ Po slyšení uvedl: „Nic o tom nevím, je to poprvé, co to slyším.“

Reklama

Výběr článků

Načítám