Hlavní obsah

Trump: Při íránském útoku nezemřel žádný Američan

Novinky, mso
Washington

Při nočním útoku na Američany využívanou základnu Ajn al-Asad na západě Iráku nezemřel žádný americký voják, oznámil na středeční tiskové konferenci prezident Donald Trump. Škody jsou podle něj minimální.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci k situaci v Íránu a zabití generála Kásima Sulejmáního

Článek

„Díky předběžným opatřením a systému včasného varování nepřišel o život žádný Američan, ani nikdo z našich spojenců,“ uvedl na úvod tiskové konference Trump.

Íránské revoluční gardy ve středu brzy ráno uvedly, že po útoku na Ajn al-Asad zabily 80 amerických vojáků a zničily několik letadel.

Írán v noci vypálil celkem 22 balistických střel na leteckou základnu Ajn al-Asad a základnu v kurdském Irbílu na severu Iráku. Od té doby na svých aktivitách ubral, což je dobře, pokračoval Trump v tiskové konferenci.

Evropská města by měla být generálu Sulejmánímu vděčná za bezpečnost, prohlásil íránský prezident

Blízký a Střední východ

Šéf Bílého domu zároveň oznámil nové sankce vůči Íránu. Budou platit do té doby, než Írán změní své chování, dodal. Ještě ve středu večer také požádá NATO, aby se více zapojilo do procesu na Blízkém východě.

Dokud budu prezidentem USA, nedopustím, aby Íránci disponovali jadernou zbraní.
Donald Trump

Trump chce také ostatní signatáře jaderné dohody z roku 2015, Velkou Británii, Německo, Francii, Čínu a Rusko přesvědčit, že je potřeba vytvořit s Íránem novou dohodu. „Dokud budu prezidentem USA, nedopustím, aby Íránci disponovali jadernou zbraní,“ zdůraznil.

Generál měl být odstraněn dávno

Americký prezident bránil své rozhodnutí o atentátu na íránského generála Kásima Sulejmáního. „Osobně zodpovídal za některé z nejhorších projevů terorismu. Podporoval Hizballáh a útoky na civilní terče. Odstraněn měl být už dávno,“ řekl. Spojené státy podle Trumpa svým činem poslaly vzkaz, že pokud si teroristé cení svého života, nemají útočit na „naše lidi“.

Íránský generál Sulejmání zabitý Američany byl pohřben

Blízký a Střední východ

Sulejmání zemřel minulý pátek před bagdádským letištěm při útoku amerického dronu. Byl jednou z největších postav v Íránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám