Hlavní obsah

Trump před volbami obchází Kongres. Dávky pro nezaměstnané řeší exekutivními příkazy

Právo, roš

Jako krok vypočítaný na předvolební efekt vnímají zákonodárci sobotní tah prezidenta USA Donalda Trumpa, který obešel Kongres a podepsal čtyři exekutivní příkazy k ulehčení finanční situace milionům Američanů, kteří přišli kvůli pandemii o práci. Daňová oblast přitom do jeho kompetencí nespadá.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump svým krokem zasáhl do pravomoci Kongresu poté, co se demokraté s republikány v pátek ještě nedohodli na výši balíčku pomoci, podotkla stanice CNN. „To jsou peníze, které potřebují, jsou to peníze, které chtějí, povzbudí je to, aby se vrátili do práce,“ prohlásil prezident.

Nezaměstnaní mají na základě jeho exekutivních příkazů dostat dalších 400 dolarů týdně (asi 9000 Kč), prodloužen má být zákaz vystěhování nájemníků a pozastaveno splácení studentských půjček.

Trump znovu uvalil clo na dovoz kanadského hliníku

Ekonomika

Čtvrté opatření vyvolalo bouři. Trump chce odložit do konce roku placení daně ze mzdy, jež tvoří příjmy systému sociálního zabezpečení, a jestli prý bude opět zvolen, bude to platit trvale.

„Neústavní splašky”, zní dokonce i od republikánů

Jeho oponent Joe Biden to označil za bezohledný útok na sociální zabezpečení. Trumpova nařízení čekají žaloby a soudní dohra.

Republikánský senátor Ben Sasse je označil za „neústavní splašky“.

Trump zakázal obchodovat s čínskými vlastníky TikToku a WeChatu

Software

Celkový počet nakažených novým koronavirem od začátku epidemie v USA o víkendu překročil pět milionů osob, virus tam má přes 162 tisíc obětí. Čtyřicet procent infikovaných je v pěti státech: Kalifornii, Texasu, Floridě, New Yorku a v Georgii.

Reklama

Výběr článků

Načítám